HENRIK FREISCHLADER – SHOW N° 47 (DVD)

Vorig jaar op 20 en 21 mei vonden de opnames van deze DVD plaats in de zaal van Kunstwerk am Kaiserhaus te Arnsberg (Duitsland), het gebouw waarin ook Henrik’s producer Martin Meinschaefer zijn opnamestudio heeft. Zo had men alles dichtbij en werd er niets aan het toeval overgelaten. Op 20 mei 2011 werd show 46 (46ste van de tour) en een dag later show 47 opgenomen. Show nr.47 bleek het meest geschikt en staat dus op de DVD. Dat het zolang geduurd heeft voordat de DVD uitwam, ligt zeker aan het perfectionisme waarmee Martin Meinschaefer altijd te werk gaat, maar nu is hij er dan.

Het is een dubbel DVD geworden met de hele show van begin tot eind, niets weggelaten, gedubd of toegevoegd. Een zuivere registratie van de Still Frame Replay Tour 2011. De DVD zit in een stevige kartonnen klaphoes in zwart/wit uitgevoerd. Een informatieboekje ontbreekt helaas bij mijn exemplaar; wat meer informatie had gekund.

DVD 1 begint met The Blues, het titelnummer van de CD waarmee Henrik zijn eerste bekendheid kreeg en door het krachtige gitaarspel en de goede samenhang is de toon voor een prima concertregistratie gezet. In totaal staan er 8 songs op DVD 1, die afsluit met het lange jamnummer Bad Dreams van maar liefst 23 minuten.
DVD 2 bevat ook 8 nummers en het laatste nummer, de uitsmijter van de show is Foxy Lady van Jimi Hendrix waarin de band helemaal losgaat. Als toetje staat er een bonus op genaamd Still Frame Impressions van 38 minuten. Hierop staan interviews en beelden van de voorbereidingen van de show, waaruit blijkt dat de bandleden ontzettend veel plezier met elkaar hebben en dat straalt deze DVD ook uit.

Alle 16 nummers apart bespreken wordt een beetje teveel van het goede, het wordt dan wel een erg lange recensie. Wat de muziek betreft zit er veel variatie op de DVD’s van rustige blues ( I Ioved Another Woman, The Memory Of Our Love,), stevige bluesrock ( zoals o.a.The Bridge,The Blues, Still Frame Replay, Breakout, Foxy Lady), het jazzy Come On My Love tot lang improviserend jamwerk (Bad Deams –Wolkenwinde). Dit laatste nummer zal niet iedereen kunnen bekoren denk ik, omdat het erg lang duurt en daardoor eentonig lijkt. Maar wanneer je goed luistert dan hoor je hoe goed het in elkaar steekt en hoe subtiel Henrik’s gitaarspel een duet aangaat met het Hammondorgel spel van Moritz Fuhrhop om daarna aan het eind weer te rocken. Ikzelf houd erg van dit soort jamnummers, veel bands waarmee ik ben opgegroeid hadden/hebben zo’n nummer op de LP staan: Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd , Alquin, Focus, Gov’t Mule, De Wolff etc. Allemaal bands met uitstekende muzikanten, nodig om te improviseren, en dat is op deze DVD niet anders. Zoals vriend Johan Kox zo mooi zei: ”Dit nummer neemt je mee op reis in je fantasieen”!

Conclusie: De zeer hecht ingespeelde band, de afwisseling in de songs, de wisselende dynamiek met de plotselinge overgangen , van snel naar rustig, van hard naar zacht, de zeer eigen gitaarstijl en karakteristieke zang van Henrik, het sterk ritmische spel van drummer Bjorn Kruger, de degelijke bas van Theofilos Fotiadis en vooral de Hammond van Moritz Fuhrhop maken dat het een prachtige DVD is geworden van Duitslands meest bekende bluesmuzikant en zijn band. En wat Henrik heeft en lang niet alle muzikanten hebben: een ‘compleet eigen stijl en dat waardeer ikzelf altijd bijzonder.

Beeld- en geluidsregistratie zijn prima. Het concert is precies zoals het bij Henrik live gaat: geen toestanden en gedoe op het podium, maar ingetogen en geconcentreerd, want het gaat tenslotte om de muziek.

Andre Wittebroek i.s.m. BluesMagazine.nl

Band:

Henrik Freischlader: Vocals, guitars
Theofilos Fotiadis: Bass, Vocals
Bjorn Kruger: Drums Vocals
Moritz Fuhrhop: Organ, Keyboards

Tracklist:
DVD 1:
01. The Blues
02. Still Frame Replay
03. Longer Days
04 The Bridge
05. I loved Another Woman
06. Come On My Love
07. What’s My Name
08. Bad Dreams –Wolkenwinde

DVD2:
01.I’d Rather Go Blind
02. I’ve Got It Good
03. Do Did Done
04. The Wrong Way
05. The Memory Of Our Love
06. Breakout 06.Crosstown Traffic
07. Foxy Lady
Bonus: Still Frame Impressions

Indien je de Henrik Freischlader Band nog nooit live gehoord hebt dan is het nu het moment, want ze toeren momenteel door België en Nederland.
di. 20-11-2012 Leiden – Qbus - NL
do. 22-11-2012 Purmerend – P3 - NL
vr. 23-11-2012 Oss – Groene Engel - NL
za. 24-11-2012 Weert – De Bosuil - NL
zo. 25-11-2012 Mol – Gompelhof - (samen met Eric Steckel,Philippe Ménard,Robert Smith Bluesband en Tiny legs Tim)
ma. 26-11-2012 Verviers – Spirit of 66

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cable Car Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video