JOE COCKER - FIRE IT UP

Na meer dan vier decennia is de nu 68 jarige Joe Cocker nog steeds één van de meest succesvolle en populaire artiesten ter wereld. Zijn schitterende carrière werd ondermeer bekroond met verschillende platina platen, Grammy Awards, Golden Globes, Academy Awards en een OBE. Kortom, Joe Cocker is een legende! Na het grote succes met platina album "Hard Knocks", dat twee jaar geleden verscheen, duikt Joe Cocker meteen opnieuw de studio in. Dat levert "Fire It Up" op, zijn 23e studioalbum en meteen een waardige opvolger met klassieke soulnummers, big power ballads en erg energetische songs. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat dit album ook veel geprezen zal worden. De man heeft een enorme schare fans, en ik ben ervan overtuigd dat ze zullen bezwijmen bij het beluisteren van zijn nieuwste album.

Joe Cocker start zijn carrière op zijn vijftiende. Het duurt echter 10 jaar alvorens hij uit de anonimiteit weet te stappen. Op Woodstock neemt zijn carrière een stroomversnelling dankzij zijn bluesversie van "With A Little Help From My Friends" van de Beatles. Sindsdien mag Joe Cocker zich één van de grote mannen van de muziekscène noemen. Met zijn rauwe soulvolle stem dat medebepalend is voor zijn succes, weet hij al ruim veertig jaar het publiek te raken. In 1968 verscheen zijn eerste album, "With A Little Help From My Friends", en een jaar later verscheen de single "Delta Lady", geschreven door de Amerikaanse pianist Leon Russell die hem ook hielp met de productie van zijn tweede album "Joe Cocker!" En Cocker werkte mee aan het inmiddels historische project "Mad Dogs & Englishmen" van Leon Russell, wat resulteerde in een album en film. Begin jaren ’70 wist Cocker vele hits te scoren waaronder "She Came In Through The Bathroom Window", "The Letter", "Cry Me A River", "High Time We Wen"t en "Feelin’ Alright". Maar zijn heftige drank- en drugsgebruik deden hem geen goed. In de jaren ’80 wist hij een comeback te maken, hetgeen resulteerde in vele albums, waaronder "Sheffield Steel" (1982), "Unchain My Heart" (1987) en hits als "Up Where We Belong", "Unchain My Heart" en "You Can Leave Your Hat On".

Op zijn vorige album "Hard Knocks", hoorden we duidelijk een nieuwe wending in zijn muziek want dit was eerder een pure popplaat geworden. Ook nu op "Fire It Up", zijn tweede bij Columbia Records, blijft hij deze ingeslagen weg volgen. De dertien tracks die op het album staan, zijn wederom opgenomen met Matt Serletic, die eerder met artiesten als Carlos Santana, Matchbox Twenty en Rob Thomas heeft gewerkt. Of het nu de eerste single uit deze plaat, het door Alan Frew, Harry Reid en Marty Dodson geschreven titelnummer is, het van Joss Stone geleende "The Letting Go" dat verrijkt met veel saxofoon en diverse andere blazers een klasse soulnummer geworden is, of het de krachtige ballads "Love Me Back" en "You Don’t Know What You’re Doing To Me" zijn, weet de nog altijd uitstekend bij stem zijnde Joe Cocker te overtuigen.

"Aan een album werken is vergelijkbaar met het maken van een schilderij en variëren met kleur" aldus de zanger. "Je weet dat je 12 nummers hebt, maar ik hou er niet van dat ze allemaal dezelfde stemming uitademen". Dit fascineert me wel, want ik ben het volledig eens met hem, maar ik voel in dit album voornamelijk dezelfde kleur terug. Ja, het ritme verandert soms, sommige tracks zijn meer uptempo, soms verandert hij zelfs het belangrijkste, maar de algemene sfeer is veilige rock met over-geproduceerde jammende gitaren en voor deze klassieke rock ben je of niet. Er is niet te ontkennen dat de man kan zingen, maar er waren momenten in zijn vroegere carrière met meer tederheid in zijn stem en door te luisteren naar dit album lijkt het alsof deze dagen voorbij zijn. Er is dan op "Fire It Up" ook geen grote hit te vinden, zoals "When The Night Comes", "Unchain My Heart" of "You Can Leave Your Hat On".

Maar de echte Cocker fans, hoeven zich geen zorgen te maken dat Cocker na "Hard Knocks" deze alternatievere richting blijft volgen. Al zullen sommige liefhebbers deze plaat misschien net wat te glad vinden, want de muziek is hier werkelijk geproduceerd met een sprankelende pop glans, en de instrumentatie is vaak over-the-top met strijkers en blazers begeleidend met wah-wah gitaren van o.a. Ray Parker Jr en Joel Shearer. Maar het maakt helemaal niet uit, echt vernieuwend klinkt Cocker niet, maar hij is leeftijdsloos en "Fire It Up" is weer een sterke CD, waarbij we tevens ook een bijgevoegde DVD vinden met zes nummers van de cd die in Los Angeles werden opgenomen.

Maandag 8 april 2013 - Lotto Arena - Antwerpen
Vrijdag 10 mei 2013 – Heineken Music Hall – Amsterdam
Zaterdag 11 mei 2013 – Klokgebouw – Eindhoven


 

Artiest info
Website  
 

Label: Columbia Records
Distr.: Sony Music

video