JEF NEVE - SONS OF THE NEW WORLD

De veel gelauwerde Jef Neve, geboren in Turnhout, is niet meer weg te denken uit de Belgische jazzscène. Niet alleen is hij een artistieke duizendpoot, een pianovirtuoos, componist, entertainer en geëngageerd muzikant. Zijn veelzijdigheid vertaalt zich ook in zijprojecten als radioman, studiotechnicus, soundtracks, theaterproducties, showorkest en kamermuziek. Bovendien is hij een charismatische persoonlijkheid die men graag ziet verschijnen op Tv of in een radioprogramma. Al studeerde hij zowel klassieke als jazzmuziek, evengoed kan hij uitwijken naar rock, funk en popmuziek. Hij stond zowel op Jazz Gent als op Jazz Middelheim en zelfs Pukkelpop, maar voelt zich ook thuis in de intiemere clubs. Ook in het buitenland brak hij door met o.m. concerten in Montréal, Vancouver, Parijs en San Francisco. Als één van het ‘Jef Neve Trio’ bracht hij verschillende albums uit, waaronder het bejubelde ‘Nobody Is Illegal’ uit 2006 en ‘‘Soul In A Picture’ uit 2008.

Deze beknopte samenvatting schetst slechts ten dele de artistieke en muzikale talenten van Jef Neve, die met open vizier in het leven staat maar tegelijkertijd zich introspectief kan bezinnen en zich met overgave op zijn jazzimprovisaties stort. In zijn laatste ‘Sons of the New World’ komen beide polen in het artistieke wezen van Neve tegenover elkaar te staan. Enerzijds de gedreven pianist die zoekend met melodische lijnen, klanken, kleuren en impressies speelt. Anderzijds de absorberende kunstenaar die zich laat overweldigen door geluidsecho’s, impulsen, visuele indrukken en surrealistische droomflarden als in een halfwakende slapenloze nacht. In het spacy ‘The Space Was Empty When We Found It’ lijkt hij alzo op zijn Yamaha pianoklavier een eigen melkwegstelsel te creëren met asteroïden die interstellair hun eigen plaats lijken te zoeken. Ook het repetitieve als het ware apocalyptisch eindigende ‘I Feel Your Skin’ met Teun Verbruggen op drum en cajón weerspiegelt zijn ontembare creativiteit die als een vlam naar alle kanten uitslaat. De compositie ‘The Happy Children’ daarentegen is beeldend en mystiek uitgevoerd en ook ‘We Were 18’ is een ingetogen nummer.

Bij dit album vond Neve vooral inspiratie in de wereldgebeurtenissen waarin natuurrampen en onheilstijdingen naar een hergeboorte of nieuwe wereld doen verlangen. Goed en kwaad, liefde en wanhoop zijn onverbrekelijk aan de menselijke existentie gekoppeld zoals zon en maan of dag en nacht. Hierdoor herdoopte Jef Neve zijn muzikanten als ‘Sons Of The New World’. Behalve Jef Neve zelf en zijn vaste drummer Teun Verbruggen spelen ook nog bassist Sean Fasciani mee en als hoornblazers: trompettist en bugelspeler Jo Hermans, saxofonist en fluitist Michael Campagna, trombonist Pieter Kindt, -een oude bekende op zijn platen- en Bart Indevuyst op hoorn. Apart van dit zesmansorkest staat gitarist Myrddin De Cauter die van ‘Kundalini’ met zijn gevoelvol gitaarspel een verwarmend nummer maakt. Elders speelt hij klarinet. Myrddin schreef zelf deze muzikale song terwijl al de anderen door Jef Neve werden gecomponeerd.

Toppers zijn behalve het geïnspireerde ‘The Happy Children’ nog het van weemoed doortrokken ‘On A Sad Friday Night’ dat als een ontroerende soundtrack naar het hart tast evenals het quasi bevrijdende ‘Zuurstof’ dat werkelijk als een nieuwe beademing overkomt. Neves improvisaties wisselen als gemoedsstemmingen of als naweeën van crisistijdingen of wereldrampspoed: wild, krachtig en uitdagend of meditatief, sober en sfeervol, maar immer onvoorspelbaar. Dat onverwachte maakt gewoon deel uit van zijn artistiek wezen dat zowel op een album als Live voor verrassingen zorgt. Bijgevolg is zijn nominatie voor een MIA vanzelfsprekend, zowel deze voor ‘Best Composer’ als deze voor ‘Best Musician’. Hij verdient beiden.

Marcie

CONCERTAGENDA

 


Artiest info
Website  
 

Info: Jazztronaut Entertainment

Label: Other Jazz Belgium
Distr.: Universal Records

video