GEOFF FARINA – THE WISHES OF THE DEAD

Het verhaal van Geoff Farina is er een van de evolutie van jonge wildeman, met het progressieve rock trio Karate, over het akoestische trio The Glorytellers, het duo werk met Chris Brokaw naar dit rustige singer songwriter solo werk. Niet enkel het ouder worden speelde mee in deze evolutie. Er was ook de gehoorsproblemen die hij kreeg die maakte dat hij moest overschakelen op akoestische muziek. Daarnaast was er ook de verhuis naar een klein dorpje in Maine, aan de Kenneback rivier (omwille van de broodwinning), die hem de lokale cultuur van folk en bluegrass deed ontdekken. Intussen woont hij terug in Chicago waar hij les muziekgeschiedenis geeft aan de gerenommeerde DePaul University.

Dit alles om deze eerste echte soloplaat van deze man te situeren. Hij brengt hier 10 eigen nummers, allen solo met zijn akoestische gitaar. De muziek doet me heel sterk denken aan wat Nick Drake ons ooit bracht: mooie nummers met een donkere rand. In de nummers klinken de invloeden van de stijlen die hij, als een professor betaamd, aandachtig heeft bestudeerd. Je hebt er uiteraard de bluesinvloeden en hier en daar wat jazzy getinte klanken en wendingen. Het is muziek voor een donkere herfstavond, bij guur weer naar te luisteren in de veilige en warme cocon van de huiskamer. Ik kan hier geen beter of slechter nummer uitkiezen. Voor mij is dit goede muziek die ik in beperkte mate kan beluisteren. Na enkele nummers daalt mijn aandachtsniveau vooral omdat de nummers weinig melodische afwisseling hebben. Tekstueel handelen zijn nummers over het leven in het kleine dorp. Zo spreekt “Preslapsarian” vanuit het perspectief van een heroïne verslaafde. Gaat “Prick Up Your Ears” die het patriottisme op het platteland en “Hammer And Spade” over de strijd om te overleven van de boeren.

Begin november was hij in het land en maakte hij een opname voor het programma Duyster op Stu Bru. Dit is de beste habitat voor de man zijn muziek: een zondagavond met wegdromende zielsgenoten. Voor mij is dit veel te braaf en veel te saai. Maar voor de liefhebbers van dit genre is dit zeker een aanrader.

(Lisael)


Artiest info
Website  
 

Label: Damnably

video