FRED CHAPELLIER - ELECTRIC FINGERS

Dat Fred Chapellier een schitterend gitarist is, is intussen genoegzaam bekend. De in Metz geboren Fransman zette nochtans op jonge leeftijd zijn eerste muzikale stappen als drummer. Op vijftien jarige leeftijd koos hij resoluut voor het snarenwerk en met succes. De man steekt zijn bewondering voor de legendarische Roy Buchanan nooit onder stoelen of banken, denk aan zijn tribute album uit 2007. Met deze “Electric Fingers” wil Chapellier vooral zijn veelzijdigheid aantonen en wees maar gerust dat hij daar ruim in geslaagd is. Blues, Soul, Jazz en zelfs Pop passeren de revue.

De meeste nummers zijn van zijn hand. En die variëren nogal van insteek. Het stevige “Hot Rod Cadillac Automobile” zou je misschien nog op een verkeerd been kunnen zetten maar vooral in het soulvolle “Something About You” valt het sublieme, glasheldere snarenspel op van Chapellier. De samenwerking met co-writer Neal Black heeft ook al weer geresulteerd in een paar bijzonder knappe tracks. “Living In A Dream” is een schoolvoorbeeld tot wat dergelijke vruchtbare samenwerkingen kan leiden. Een wat Robert Cray achtig nummer, zowel qua songstructuur als gitaarwerk.

Maar wat waren we onder de indruk van “Gary’s Gone”, het instrumentale eerbetoon aan een van zijn helden, Gary Moore. Je zou verdomd zweren dat laatstgenoemde zelf het snarenwerk voor zijn rekening had genomen. Dezelfde opmerking kan je maken voor het afsluitende “Blues For Roy” waarin hij eveneens in de huid lijkt te kruipen van Buchanan. Indrukwekkend is het minste dat je kan stellen.

Onze persoonlijke favoriet op het album situeert zich echter in het midden van het album. Het lekker rockende “Marie Laveaux” . De Voodoo Queen wordt verhaald in een heerlijk, wat beangstigend sfeertje, zoals het hoort, maar wat een uithalen op de snaren alweer! We moeten uiteraard ook de fantastische bijdrage van Nico Wayne Toussaint vermelden. Sober maar efficiënt op het verder niet echt potten brekende “Sweet Soul Music”.

Missie geslaagd voor Fred Chapellier met deze release. De man kan songs schrijven, heeft een aangename stem en is een fantastisch gitarist. Zijn veelzijdigheid heeft hij met dit album ruim bewezen. Of hij met dit album nieuwe fans gaat weten te aan te spreken durven we niet met zekerheid zeggen maar liefhebbers die zijn vroeger werk weten te waarderen kunnen gerust overgaan tot aanschaf van dit album. Gitaarliefhebbers die hem toch niet zouden kennen moeten absoluut eens luisteren naar deze “Electric Fingers”.

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

Label: DixieFrog

video