JOHN F. KLAVER BAND - WHEELS IN MOTION

"Wheels In Motion" is het derde album van de Nederlandse band "John F. Klaver Band". De verwachtingen betreffende deze cd liggen zeer hoog nadat hun vorige cd "Coming Back For More" verkozen werd tot "Beste Dutch Blues cd 2011". Ze wonnen ook de "Dutch Blues Challenge 2011" en bereikten eveneens de halve finale in de "International Blues Challenge in Memphis". John F. Klaver is een alles doener. Hij schrijft bijna al de songs voor de band. Om een eigen sound te creëren bouwt hij ook zijn eigen versterkers en pedalen, wat de band een eigen sound geeft.

De opener "Wheels In Motion" is een moderne soulblues song waarin de Hammond van "Bob Fridzema" de bovenhand neemt en waarin "John F. Klaver" bewijst over een zeer degelijke stem te beschikken. Een stevig en mooi begin. Nederlands bekendste bluesharp "Big Pete" komt in "Dust" een niet geringe bijdrage leveren. Zijn blaas- en zuigwerk op de harp tilt deze song een paar niveaus hoger naar een topnummer. Het vervolg wordt weer wat soulvoller en jazzy met "Devil Woman" met afwisselende solo's van de gitaar en het hammondorgel. Het hammondorgel is een zeer bepalende factor in de muziek van de John F. Klaver Band. Dat in het jazzy "Gimme Summo" de hammond opnieuw de bovenhand haalt hoeft niemand te verwonderen daar "Rob Monstert" op deze song de gastmuzikant van dienst is.

John F. Klaver behoort bij de betere gitaristen van Nederland en dat laat hij dan ook horen op de mooie ballad "Moment For Two". Met een heel puike gitaarsolo als gevolg. Een puike song is het uptempo nummer "I Told Ya", waarin Rob en Jon weer voluit mogen soleren op respectievelijk hammond en gitaar. John gaat volledig op in zijn gitaarspel ondersteund door zijn zeer goede band. Beste nummer van de cd. "Jam" is een instrumentaal nummertje met dezelfde ingrediënten waarover we het al hadden. De afsluiter is een song die het zeker op live optredens gaat doen, namelijk "Give It Up" met zijn herkenbaar en makkelijk mee te zingen refrein.

Slotsom is dat de John F.Klaver Band niet in één vakje te stoppen zijn. De cd is heel afwisselend van stijl. Rock met wat blues,soms wat jazzy,soms wat neigend naar soul,maar steeds weer verrassend. Zeker een aanrader voor liefhebbers van veel hammondorgel. En misschien is het wel zoals Arrow Classic Rock Radio schreef: "John F. Klaver, a Dutch little secret that’s now survacing as a jewel."

Vanheuckelom Walter

24 November 2012 - Podium Duycker in Hoofddorp (cd presentatie)
01 December 2012 - Blues in Wijk in Wijk Bij Duurstede
12 Januari 2013 - Blues Aan Zee in Monster
13 Januari 2013 - De Amer in AmerArtiest info
Website  
 

Distr.: Coast to coast
Info: Broere Promotion

video