UNCLE LUCIUS - AND YOU ARE ME

Het muzikale mekka Austin, Texas staat weer op het punt om een van zijn talenten op ons los te laten. Uncle Lucius is het vijfkoppig indie-rock collectief van de knap gevoicde zanger - gitarist Kevin Galloway, leadgitarist - zanger Michael Carpenter, drummer Josh Greco, bassist Hal Vorpahl en toetsenist Jon Grossen, dat met hun eerste album "And You Are Me" een heel eigen geluid op plaat zet, in een mix van zowel broeierige rock à la Black Keys, southern rock als R&B. Om hun elf zelf geschreven songs op plaat nog extra kracht bij te zetten en in een nog sterker geaccentueerd gevoelskader te plaatsen, werd er bovendien beroep gedaan op de soulvolle tonen van een blazerssectie of de meeslepende klanken van een donker klinkende cello. Ook de splijtende gitaarsolo's van Michael Carpenter dompelen de songs onder in sfeervolle passages en beloven het nodige vuurwerk voor hun live optredens.

Denk nu niet dat Uncle Lucius het verschil maakt met instrumentaal overladen nummers, integendeel, ook in de knappe ontroerende akoestische ballades laten ze hun groot songwriterstalent zien. Beklijvend mooi is de met romantische accordeonnoten overgoten ontroerende protestsong "Keep The Wolves Away", dat knap symbolisch de genadeloos vervuilende grootindustrie en de gevolgen voor mens en milieu in de Golf van Mexico aanklaagt, waar de arbeiders uit overlevingsdrang zich wel genoodzaakt zien om alles te ondergaan, zelfs ten koste van hun gezondheid. Ook de traag walsende en aangrijpende afsluiter "I Am You" schiet recht naar het hart met zijn emotionele opbouw met druppelpiano, dromerige cello, een beklemmende gitaarsolo en de aangrijpende vocalen van Kevin Galloway, wiens natuurlijke tremolo de tweestrijd tussen liefdesverdriet en het warme gevoel dat liefde heet, nog extra weerklank geeft.

Het album schiet nochtans fel uit de startblokken met de dampende rocker in Black Keys stijl “Set Ourselves Free”, drijvend op drammerig strakke percussie, een hypnotische gitaarrif en de door merg en been snijdende stem van Galloway. In "Pocket Full Of Misery" ontpopt hij zich dan weer als een southern rock addict met een song die zowel vocaal als instrumentaal de beste Robinson broertjes zou doen watertanden, opgeluisterd met een energieke blazerssectie. In "Somewhere Else" horen dan weer een knap staaltje soulvol rockende country blues, terwijl het meeslepende "Just Keep Walking" extra het R&B kantje van Uncle Lucius in de verf zet, met plechtige buffetpiano, knappe blazers en een als een geëmotioneerde gospelpriester orakelende Kevin Galloway.

Het debuut van Uncle Lucius met "And You Are Me" is er eentje om in te kaderen op alle vlakken en scheert zowel op vocaal als instrumentaal vlak hoge toppen. Het vijftal bewijst bovendien dat ze qua arrangementen niets meer moet leren en dat ze met maar liefst vijf songwriters ook tekstueel inhoudelijk nog iets te vertellen hebben. Als je als beginnende indie-rockband al zulke kwaliteiten kan voorleggen, dan ziet de toekomst er wel heel veelbelovend uit.

Yvo Zels

Artiest info
Website  
 

Label: Entertainment One Music

video