MUJERES - SOFT GEMS

Wat ooit voor de fun begon in de lokale muziek clubs van Barcelona onder een vierkoppige vriendenclubje van studenten cinematografie, heeft niets van zijn fun factor verloren, integendeel, het heeft een trans-Atlantische vaart genomen die niet te stoppen blijkt. Mujeres swingt je op hun debuutalbum "Soft Gems" rond de oren met een hoogst aanstekelijke mix van punk, surf en garage rock, gekruid met pittige Spaanse specerijen als rockabilly of old school rock'n roll. Deze vurige cocktail laat hun moeiteloos plaats nemen naast de moderne lichting Amerikaanse garage pop bands zoals de Moonhearts, Black Lips of King Tuff, maar voert je even goed terug naar het danstijdperk van The Trogs. Zoals Columbus ooit de Santa María richting Amerika stuurde, zo zullen ook de geluidsgolven van Mujeres wereldwijd uitdeinen.

Mujeres zijn dus geen poeslieve Spaanse schones die je met hun Zuiderse charmes het podium op willen lokken, zoals hun groepsnaam zou doen vermoeden. Dit laten ze al dadelijk blijken in de uitzinnig opzwepende opener “Soft Gems Pt1”, met een flinke dosis rock-‘n-roll op speed met pompende basnoten, gierende gitaren en een uitzinnige, van echo vervulde zangpartij die elke punker moeiteloos de gordijnen in jaagt. Het rockfeestje gaat zalvend door in het Spaans met “Salvaje”, maar krijgt een donker gothic country kantje à la Slim Cessna in het duister in koor verhalende “Far Away”. De Western wind blaast nog warmer door het plechtige “Ride A Rider”, terwijl het bluesy en rechtdoor drammende “Now I Am” met zijn duellerende gitaren en zangpartijen, perfect in een The Hives plaatje zou passen. “Beat And Shame” past ook in dit rijtje, maar pakt het meer op de klassieke rock-’n-roll meets rockabilly manier aan, en laat net zoals in “Seattles Waves” een frisse surf rock bries door de song waaien.

Rock’n roll en romantiek gaan hand in hand en komen uit een tijdperk waar dansen en muziek onafscheidelijk verbonden waren en een ware life style creëerden, met niet alleen swingende nummers, maar eveneens knappe trage nummers, waar een solerende gitaar dikwijls de leidinggevende toon voerde. De amoureuze slow “I’m Over With You” is hier een mooi voorbeeld van en begint knap solerend op cleane gitaarnoten. Mujeres drijft dit nummer echter op naar een emotionele climax, met heerlijk krachtige koorzang en een gitaar die altijd maar driester strummend tekeer gaat om uiteindelijk de liefdesbreuk vol vocale tragiek uit te schreeuwen.

Mujeres heeft met zijn debuutplaat “Soft Gems” een uiterst aanstekelijk album in elkaar gebokst, dat onvermijdelijk elke concertzaal zal doen ontvlammen met vurige danspartijen die de sixties zullen doen verbleken. Zet je dansschoenen en de pot brillantine al maar klaar en je kan alvast in de living beginnen oefenen op de vurige garage rocktonen van “Soft Gems”.

Yvo Zels

15/12 Glimps Festival, Gent

 

Artiest info
   
 

Label: 62TV records

video