ADAM FAUCETT- MORE THAN A TEMPLE

'More Than A Temple' is het derde album van Adam Faucett na 'The Great Basking Shark' (2007) en 'Show Me Magic, Show Me Out'. Het dateert al van 2011. Adam Faucett werd geboren in Benton, Arizona, maar woont in Little Rock, hoofdstad van Arkansas. De singer-songwriter heeft een druk muzikaal bestaan, solo en met bands, maar dat is vooral voor lokaal gebruik. Dat hij de support deed van onder anderen Calexico, Damien Jurado, Vetiver, Malcolm Holcombe, zegt al iets meer over zijn muziek. Zijn vorige albums kennen we niet, maar dat is te oordelen naar 'More Than A Temple', heel spijtig. We weten dat de promotie van deze cd hem al ruim een jaar bezig houdt. Het zal dus wel zijn dat zijn werk ter plekke enige weerklank geniet.

Wat meteen opvalt is zijn prachtige en krachtige stem waar hij veel kanten mee op kan. Misschien kan hij ze af en toe eens wat minder intens gebruiken, want hij kan ook heel anders uit de hoek komen, gevoelig bij voorbeeld, zoals op het slotnummer 'The Way I See It' of bezopen, als in het erg sterke 'My Poor Daughter', een piano ballad zoals de vroege Tom Waits ze bedacht. Wie naar dit laatste luistert, merkt alras dat Faucett zijn songs toch enigszins anders construeert dan men de studenten op de songschrijfsessies en workshops aanleert. Met een song als 'Gator' zou je zelfs niet slagen, maar toch werkt het, song na song twaalf nummer lang. Dat hij lak heeft aan conventies strekt hem alleen maar tot eer.

Zijn niet onaardige gitaarspel kleurt ook al een beetje buiten de lijntjes. De loopjes in 'Morphine' en 'Sweet Maureen' zijn daar uitgesproken voorbeelden van. De uitvoering van de songs, overigens het werk van niet meer dan vijf mensen, is erg sober en werd, heu, landelijk gehouden, ook als het volume aanzwelt, al geschiedden de opnames ver van de bosrijke 'Natural State' Arkansas. Darian Stribling van de Blue Chair Studio in Austin, Texas, is een vriend van jaren terug en kent Adam door en door als producer van de eerdere platen. Stribling, Faucett en de muzikanten aangeduid als mede-producer houden het ruimtelijk. Dat past de natuurmens die Faucett is, blijkens zijn site en zijn fraaie baard, als een handschoen.

Iemand die zo karaktervol zijn eigen weg baant, heeft bij ons altijd een streepje voor. Het maakt ons ook nieuwsgierig naar wat de 'Folk Swamp Soul Brother' met deze songs uitvreet op een podium. Hopelijk duurt dat niet te lang. Tot dan koesteren we 'More Than A Temple', genoemd naar een zinsnede uit 'Love', song die zowat alles omvat wat we aan Faucett toeschrijven.

Antoine L├ęgat

Artiest info
Website  
 

video