JOY DUNLOP – FAILEASAN / REFLECTIONS

Waarom men bij Rootstime denkt dat traditionele Keltische folkmuziek steeds opnieuw op mijn recensietafel moet terecht komen weet ik niet, maar het kan zeker niet zijn omdat ik een grote fan van het genre ben. Er is weliswaar een mate van appreciatie aanwezig voor de mensen die zoveel moeite doen om deze muzikaal belangrijke historische liedjes onder de aandacht van muziekliefhebbers te blijven brengen. En sommige artiesten proberen deze stokoude nummers zelfs een moderner kleedje aan te meten om ze toch wat meer 21e eeuwser te laten klinken.

De Schotse zangeres en balletdanseres (zie cd-foto) Joy Dunlop, afkomstig uit Argyll en nu in Glasgow wonend, is zo’n artieste die haar liedjes in het Schotse ‘Gaelic’ zingt, een taaltje waar ik heel eerlijk in moet zijn om te erkennen dat ik er eigenlijk niet één woord van versta. Ik moet haar werk dan ook vooral op vocale performance en muzikaliteit beoordelen en alle interpretaties van de songteksten achterwege laten.

Joy Dunlop heeft in haar muzikale carrière al wereldwijd op de podia gestaan, voornamelijk om er op te treden voor uitgeweken Britten die graag nostalgisch op hun roots willen terugblikken. Zij heeft het ‘Gaelic’ bestudeerd en ze behaalde er zelfs een officieel diploma voor. Nu kan ze die inspanningen verzilveren in het waarschijnlijk perfect vertolken van de songs in deze taal op haar debuutalbum “Dùsgadh/Awakening” uit 2010 en op haar nieuwste album “Faileasan” wat blijkbaar ‘herinneringen’ betekent, iets wat ik vooral kan afleiden van de Engelstalige subtitel ‘Reflections’.

Er staan elf liedjes op deze nieuwste plaat die pas in januari van volgend jaar op de markt zal verschijnen. Vraag me a.u.b. niet naar titels van de beste songs want het zou me zelfs niet lukken om die alleen al maar getypt te krijgen voor deze recensie. Laten we hier dus maar gewoon concluderen dat indien u zich voor traditionele ‘Gaelic’ liedjes zou interesseren, wij hier bij Rootstime weer netjes onze meldingsplicht vervuld hebben door u te informeren over het aankomende verschijnen van dit nieuwe album van zangeres Joy Dunlop.

(valsam)

RELEASE DATUM: 14 JANUARI 2013

Artiest info
Website  
 

Label: Sradag Music