DONNA ULISSE – ALL THE WAY TO BETHLEHEM

Al van kindsbeen af werd zangeres Donna Ulisse ondergedompeld in de wondere wereld van de bluegrassmuziek. Eerst waren er haar ouders die verstokte fans van het genre waren en later trouwde ze met Rick Stanley, de frontman van een western swingband waarin ze zelf ook meezong. Diens neef en zijn band ‘Clinch Mountain Boys’ werden gevraagd om op hun bruiloftsfeest live nummers in het bluegrass genre te komen spelen.

Donna Ulisse verhuisde in de jaren ’80 naar Nashville en belandde er al gauw in het uitgebreide en exclusieve wereldje van artiesten en musici. Haar debuutplaat “Trouble At The Door” verscheen in 1991, maar daarna duurde het tot 2007 vooraleer er met “When I Look Back” een tweede album met haar zelfgeschreven bluegrassliedjes op de markt kwam. Een jaartje later was er al een opvolger klaar met de cd “Walk This Mountain Down” die ze met haar eigen begeleidingsband ‘The Poor Mountain Boys’ had opgenomen. Ook in 2010 en in 2011 verschenen er nieuwe platen van deze artieste, met in chronologische volgorde “Holy Waters” en “An Easy Climb”.

Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht lanceert Donna Ulisse nu een op Kerstmis geïnspireerde plaat onder de titel “All The Way To Bethlehem”. De idee voor dit album ontstond toen iemand haar vertelde dat zijn neef een herberg had gebouwd net naast de plaats waar Jezus Christus in Bethlehem geboren zou zijn. Vertrekkend vanuit deze gedachte schreef Donna Ulisse samen met enkele co-componisten een aantal liedjes in de ‘ik-vorm’ en steeds observerend vanuit het perspectief van de hoofdrolspelers in het tijdloze kerstverhaal. Het zijn die nummers die u nu op deze nieuwe plaat kunt beluisteren.

De instrumentatie bij deze liedjes werd bewust zeer sober en akoestisch gehouden. Het nummer “You Cannot Stay Here” verwijst naar de beroemde afwijzing van de herbergeigenaar om onderdak voor de nacht aan Jozef en zijn hoogzwangere Maria te verlenen. De openingstrack “I Can See The Light Of The World” is een soort ouverture die leidt tot de vaststelling van de zwangerschap bij de maagd Maria. De engel Gabriel is als boodschapper van dit verrassende nieuws de centrale figuur in het nummer “You Will Be Delivered”, waarna de song “Elisabeth” over Maria’s eveneens zwangere nichtje in een uptempo bluegrassversie wordt gebracht.

Vader Jozef verwoordt zijn vertwijfeling over de zwangerschap van de vrouw waarmee hij nog niet getrouwd was in de song “He’s Not Mine”. Donna Ulisse en haar man Rick Stanley brengen samen een duet in de albumtiteltrack “All The Way To Bethlehem”. Het is dan weer opnieuw de beurt aan de engel Gabriel die aan de schapenherders komt melden dat het kindje Jezus geboren is in het liedje “He Is Here”.

De producer van “All The Way To Bethlehem” is Keith Sewell, een multi-instrumentalist die zijn sporen eerder al verdiende als producer voor o.a. Lyle Lovett en ‘The Dixie Chicks’. Dit is zeker geen kerstplaat in de ware betekenis van het woord geworden, maar eerder een dramatisch verhaal rond een aloud thema dat in de vorm van elf liedjes wordt verteld. Donna Ulisse heeft met deze plaat dan ook een puik werkstuk afgeleverd dat even zo goed ergens in de loop van het kalenderjaar kan worden beluisterd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Hadley Music Group

CD Baby