MASHA CAMPAGNE – LIKE WATER, LIKE AIR

De roots van zangeres en songschrijfster Masha Campagne liggen in het Russische Moskou waar ze werd geboren uit tegen het communisme rebellerende ouders die hun hart verloren hadden aan de Latijns-Amerikaanse dansmuziek zoals samba en bossa nova, maar vooral aan de jazzmuziek.

Toen hun dochter zich in haar tienerperiode vlekkeloos kwam aansluiten bij deze gemeenschappelijke liefde voor jazz waren haar ouders dan ook aangenaam verrast en verleenden ze hun volledige steun aan het uitwerken van een muzikale carrière in dit genre voor hun pupil.

Masha Campagne verhuisde in 1991 naar Amerika waar ze uiteindelijk in San Francisco, Californië terecht kwam en daar hard aan het perfectioneren van haar muzikaliteit bleef werken door o.a. studies voor piano en cello met succes te beëindigen. Intussen trad ze ook al regelmatig op in lokale jazzclubs en begon ze eveneens met het componeren van eigen nummers in dit genre.

Zij leerde er ook Weber Iago kennen, een Braziliaanse pianist en componist, en samen besloten ze om een eerste plaat klaar te stomen. Dat werd het album “Caminhos Cruzados – Crossroads” uit 2007 waarmee ze meteen enkele Awards wist binnen te rijven en in recensies een waardering als originele Braziliaanse jazz spelende artiest kreeg toebedeeld.

Vijf jaar na die eerste plaat verschijnt er nu een opvolger op de markt in de vorm van de cd “Like Water, Like Air” waarin ze fundamenteel niet echt afwijkt van de sound die ze etaleerde op het debuutalbum. We krijgen opnieuw elf zeer Braziliaans klinkende jazznummers die Masha Campagne weer samen met Weber Iago opnam en produceerde. Iago draagt bovendien instrumentaal bij op piano en voor de overige orkestratie bij de songs werd een klein leger aan jazzinstrumentalisten in de opnamestudio uitgenodigd.

Op de video bij deze recensie kunt u met de jazzy samba “No Fundo Do Rio” een zeer typisch nummer voor dit album beluisteren en bekijken. Andere tracks die de moeite lonen zijn de Engelstalige songs “It Could Happen To You” (een jazzklassieker uit 1944 van Johnny Burke), pianonummer “Invitation” (van Bronislau Kaper) en de door Masha Campagne zelf gecomponeerde titeltrack “Like Water, Like Air”.

Daarnaast zijn er eveneens de Spaanstalige nummers “Outra Vez”, een cover van het nummer van de Braziliaanse artiest Roberto Carlos en het swingende “Se é Tarde Me Perdoa” van Carlos Lyra, een prachtig liedje dat vooral bekend geworden is in de versie van Joao Gilberto. In het kleine clubje van Latino dansmuziek spelende jazzartiesten verdient deze Masha Campagne zeker haar plaatsje.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Impetus Records

video