DAVID GREENBERG AND HARPETH RISING – THE END OF THE WORLD

Percussionist Chris Burgess vormt sinds 2010 samen met de drie dames Rebecca Reed-Lunn (banjo), Maria Di Meglio (cello) en Jordana Greenberg (viool) het kwartet ‘Harpeth Rising’ uit Nashville, Tennessee. Het zijn stuk voor stuk professioneel klassiek geschoolde musici die Americana muziek brengen waarin elementen uit folk, bluegrass en Keltische muziek terug te vinden zijn. Die niet zo voor de hand liggende sound was al te horen op hun twee eerder verschenen albums “Harpeth Rising” uit 2010 en “Dead Man’s Hand” uit 2011.

Voor hun nieuwste plaat hebben ze David Greenberg, een ervaren singer-songwriter en de vader van violiste Jordana, aangezocht om samen de studio in te trekken en nummers op te nemen voor het recent verschenen album “The End Of The World”. David Greenberg schreef alle nummers, zingt ze en speelt ook mee op akoestische gitaar ter begeleiding van de songs.

Het album begint met het liedje “Goin’ My Way” (zie video), een verhalende folksong met banjo en viool vooraan in de instrumentatie en een gezonde dosis humor in de songtekst. De drie vrouwen van ‘Harpeth Rising’ zingen af en toe ook lead vocals, zoals op de nummers “Evil Eye” en “Outlaw”. Dergelijke songs roepen herinneringen op aan het werk van een band als ‘Crooked Still’, waarin de traditionele akoestische snareninstrumenten ook altijd al een vooraanstaande rol hebben gespeeld.

Dat er wel doordacht tewerk is gegaan bij het schrijven van de liedjesteksten blijkt uit het wat triest klinkende nummer “Out Of Sight” dat David Greenberg zelf zingt en uit de sfeervolle, wat dromerige ballad “Nowhereland” dat tot het beste materiaal van dit album behoort. Ook de titeltrack “The End Of The World” mag op dat lijstje van favoriete tracks uit deze cd worden bijgeschreven. Maar er is eveneens een behoorlijke portie muzikaal plezier te beluisteren, zoals in het vrolijke, traditioneel klinkende bluegrassliedje “Goin’ Goin’ Gone”, het grappige “Truck Stop Mama” of in het op Mexicaanse leest geschoeide “Señorita” met Jordana Greenberg in een glansrol op viool.

“The End Of The World” zal volgens de Maya’s op 21.12.2012 plaatsvinden, maar als we ‘David Greenberg and Harpeth Rising’ mogen geloven is dat gebeuren al achter de rug na de release van hun leuke nieuwe plaat. Dus, best nog maar snel wat genieten van deze afwisselend ernstige en grappige liedjes.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video