MEMPHIS GOLD - PICKIN’ IN HIGH COTTON

De in 1955 in Memphis geboren Chester Chandler aka Memphis Gold heeft met “Pickin’ In High Cotton” een album afgeleverd waarop je na eerste beluistering al dadelijk verliefd wordt. De man die eigenlijk als beroep boomchirurg is maar na een zwaar werkongeval zijn rug brak op diverse plaatsen werkt gestaag aan een serieuse reputatie als zanger en gitarist. Met deze release, zijn vierde album intussen, zou hij wel eens de laatste deuren kunnen openen.

De muzikant ademt blues, niet in het minst door de verschillende vormen van tegenslag die hij in zijn leven al diende te verwerken. Illustratief hiervoor is de intro van aftrapper “How You Gonna Play The Blues ?” met enkele gesproken zinnen van Howlin’ Wolf: “If You Ain't Never Had To Pull No Corn, If You Ain't Never Had To Slop No Hogs, And If You Ain't Never Had To Pick No Cotton, You Don’t Know What The Blues Is All About, Put Your Guitar Down Cause You Aint Never Had The Blues”.

Kijk, van zulke parafrasering worden wij nu eens stil zie. De toon is direct juist gezet voor wat volgen gaat. Elf nummer op akoestische basis, slechts sporadisch bas en drums waar de song er om vraagt. Onwaarschijnlijk gevoelig gebracht en met diepzinnige teksten waar de treurnis bijwijlen afdruipt, zoals in de slower van dienst “Homeless Blues” waar Memphis zo aangrijpend over de periode van zijn leven als dakloze getuigenis brengt. Of ook nog het titelnummer met die fantastische slide erin van Robert Lighthouse, als het ware het droeve van de situatie illustrerend en Gold huilend als Howlin’ Wolf, briljant !

De plaat kleurt overwegend donker maar toch kunnen wij een glimlach niet onderdrukken bij het aanhoren van “Biscuit Boogie”. De tegenstrijd tussen Gold’s voorkeur voor lekker eten en een echtgenote die niet echt keukenprinses te noemen is redelijk hilarisch te noemen op dit verder aanstekelijke nummer. Een zware knipoog naar John Lee Hooker valt er ook te bewonderen op “Ice Cream Man”, dat typerende ritme !

Alle nummers graven diep in de wortels van de Delta- en Memphis Blues en zijn nergens minder dan goed te noemen veeleer schitterend. We zijn dan nog vergeten te vermelden dat alle nummers door Memphis Gold zelf werden gepend. In dit genre valt het probleemloos onder de beste releases van het jaar en elke liefhebber van doodeerlijke Blues zou deze plaat moeten in huis halen.

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Blind Raccoon
Label: Stackhouse Records