JJ SCHULTZ – CAROLINA

De meest traditionele Amerikaanse muziekgenres zijn folk en country. Laat dat nu net de twee kernelementen zijn in de muziek die de in 2002 als soloartiest begonnen singer-songwriter JJ Schultz sindsdien op een aantal platen heeft samen gebracht.

Zijn debuutalbum “Bustin’ Outa Town” uit 2004 kon al meteen op veel bijval van muziekminnend Amerika rekenen. Ook opvolger “Something To Me” die in 2005 verscheen als een plaat van ‘The JJ Schultz Band’ en het in 2007 uitgebrachte “Traveling Songs” waren twee heel mooie cd’s van deze in San Francisco wonende artiest.

Op zijn meest recente, vierde album “Carolina” koos JJ Schultz er voor om het sober en intimistisch te houden en de acht zelf gecomponeerde nummers op deze plaat vooral akoestisch te omkaderen met uitsluitend zijn akoestische gitaar en hier en daar wat Hammondorgel, gespeeld door Danny Eisenberg uit San Francisco, een keyboardsvirtuoos die eerder zijn sporen verdiende bij o.a. Jonathan Richman, Shelby Lynne, Ryan Adams en Tift Merritt. Ook de amper identificeerbare, maar net daardoor heerlijke backing vocals van Dawn Oberg verdienen een aparte vermelding in deze recensie.

De titeltrack van het album “Carolina” (zie video) is een literair epos van zes en halve minuut waarin hij emoties van liefde, verdriet en passie in elkaar laat versmelten tot een schitterende, ingetogen maar o zo aangrijpende ballad. Zo krijgen wij onze favoriete muziek heel graag aangeboden. Ook de meer swingende rocksound heeft geen geheimen voor deze muzikant, zo blijkt althans uit de song “Karma Come Early” waarvoor hij uitzonderingsgewijs wel een volwaardige begeleidingsband heeft opgetrommeld.

Het Hammondorgel van Danny Eisenberg en de intimistische zangpartij van JJ Schultz in de songs “My Lady Lane” en het slidegitaarwerk van Scott Robertson in opener “Cleveland” en in de slotsong “Across The Bay” zorgen voor enorm beklijvende momenten tijdens de beluistering van dit met zijn amper 30 minuten eigenlijk veel te kort durende album. Vraag me nu nog niet naar het waarom, maar het allereerste wat ik heb gedaan toen de laatste noot van deze cd weerklonken had was snel duwen op de startknop van de cd-speler om al dit mooie werk weer van vooraf aan te kunnen herbeleven.

(valsam)

“San Francisco’s resident JJ Schultz admires folk and country music and has been writing songs in both styles that now appear on his fourth album “Carolina”. Surrounded with only music from his acoustic guitar and some Hammond organ played by Danny Eisenberg, several highly emotional tracks about love, sadness and passion are creating a very touching atmosphere while listening to this splendid record. That’s the way I like it!”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video