PAUL KELLY – SPRING AND FALL

Net één jaar geleden kreeg u hier een recensie te lezen van het dubbelalbum “Songs From The South – Volumes 1 & 2”, een soort verzamelplaat van het uit zijn 18 soloplaten geselecteerde beste werk van de nu 57-jarige Paul Kelly, een Australische gitarist, mondharmonicaspeler, singer-songwriter en rockmuzikant-leadzanger bij diverse formaties.

Met zijn nummers in sterk uiteenlopende muzikale stijlen was het steeds moeilijk om Paul Kelly in één specifieke categorie onder te brengen. Ook op zijn splinternieuwe, begin november in Amerika uitgebrachte 19e plaat “Spring And Fall” – de eerste na vijf jaar relatieve stilte rond zijn persoon – horen we elf nieuwe, zelfgeschreven liedjes die diverse muzikale genres blijven aftasten.

Deze concept-cd begint met het folky liefdesliedje “New Found Year” (zie video) dat als eerste single werd uitgebracht en de inleiding vormt tot een over elf songs uitgesponnen verhaal over het ontstaan van een prille liefdesrelatie tot aan het minder vrolijke einde van diezelfde liefde tussen een man en een vrouw. Dat Paul Kelly literair geen moeite heeft om de juiste woorden te vinden voor zijn liedjes wordt bewezen door het gegeven dat hij in die voorbije 5 jaar vooral actief is geweest als schrijver van een boek.

De overwegend akoestische liedjes zijn kort maar daarom niet minder mooi. Voor de fans van Paul Kelly is het misschien wat meer wennen aan deze sobere, intimistische en experimentele akoestische songs, want zij kennen hun artiest eerder als iemand die in zijn gebruikelijke platen vaak swingende en zeer ritmische nummers brengt. Het is vooral met zijn warme stem dat hij iedere twijfelaar weet te overtuigen en elke song op dit album een melodieus cachet weet mee te geven.

Van de liedjes op “Spring And Fall” willen wij u vooral wijzen op de betere kwaliteitsnummers “When A Woman Loves A Man”, het catchy melodietje in “Gonna Be Good”, “Sometimes My Baby”, “Cold As Canada” en “I’m On Your Side”. De schaarse extra instrumentatie op deze nummers werd verzorgd door Paul’s neef Dan Kelly en Greg ‘J’ Walker.

Op het einde van deze plaat - wat ook het einde van de bezongen relatie vertegenwoordigt - vinden wij de mooiste liedjes met het verbitterde “None Of Your Business Now” en het over de pijnen bij liefdesverdriet handelende “Little Aches And Pains”. Ondanks het sterk van zijn normale doen afwijkende werk blijft Paul Kelly met zijn album “Spring And Fall” een van alle franjes ontdane plaat afleveren die je van begin tot einde weet te entertainen en die zijn ruim erkende kwaliteiten als singer-songwriter extra weet te onderstrepen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Gawd Aggie Recordings

video