ELVIN BISHOP - SHE PUTS ME IN THE MOOD

Elvin Bishop is één van de eerste blanke gitaristen die zich in de jaren '60 aan de blues waagde. Hij ontmoette harmonica speler Paul Butterfield op de universiteit van Chicago in 1963 en kreeg even later een plaats in diens band. Bishop speelt leadgitaar totdat Mike Bloomfield die rol overneemt. Bishop switcht dan naar slaggitaar. Na vijf jaren in deze band te spelen gaat hij op de solo toer, en trekt naar Californië, waar hij voor het Fillmore-label The Elvin Bishop Group, "Feel It!" (1970) en "Rock My Soul" (1972) maakt, bluesplaten die niet bijzonder zijn. In '73 ontmoet Bishop Phil Walden, de directeur van Capricorn Records. "Let If Flow"(1974) is zijn eerste soloplaat voor dit label. Hier laat Bishop, met steun van Toy Caldwell uit de Marshall Tucker Band, Dicky Betts en Charlie Daniels, zien dat hij country, blues en boogie op volstrekt eigen wijze weet te interpreteren. "Juke Joint Jump" (1975) voegt daar nog de funk aan toe. Ook de opstelling van de groep wordt gewijzigd. "Struttin' My Stuff" (1975) bevat Bishop's "Fooled Around And Fell In Love", die hem definitieve erkenning geeft. Het 'hippie-stempel' dat Bishop al snel krijgt opgeplakt, zit hem niet in de weg. De muzikale mix van R&B, soul en country blijft dan ook in de volgende jaren zijn herkenbare handelsmerk. Na de fantastische "Juke Joint Jump" is "Struttin' My Stuff" een artistieke tegenvaller. "Op Hometown Boy Makes Good" (1976) zijn de veranderingen in Bishop's groep volledig benut en klinkt het geluid strak en swingend. "Raisin' Hell" (1977) is een dubbel-live-elpee, die goed laat horen dat Bishop's groep ook op het podium zeer memorabele muziek maakt. Met "Hog Heaven" (1978) is er een boel veranderd. Bishop omringt zich met gastmusici, van wie Maria Muldaur de opmerkelijkste is. "Hog Heaven" bewijst zeker Bishop's flexibiliteit. Hij gaat het experiment niet uit de weg. Daarom is "Hog Heaven" vooral ook een fijne luisterplaat. Het faillissement van het Capricorn-label is de belangrijkste oorzaak van een plotselinge stilstand in Bishop's platenprodukties.

Elvin Bishop blijft echter niet stil zitten en zo komt dan ook de plaat "Is You Is or Is You Ain't My Baby" in 1981 op de markt, maar dan is er wel een hiaat van zeven jaar tot hij in 1988 ondertekende bij Alligator Records en daar bracht hij de volgende albums uit: "Big Fun" (1988), "Don't Let the Bossman Get You Down!" (1991), "Ace in the Hole" (1995), "The Skin I'm In" (1998) en het album "That's My Partner!" in 2000. Dit laatste album is live opgenomen samen met Little Smokey Smothers. Deze legendarische bluesman was de mentor van Paul Butterfield en Elvin Bishop in hun beginperiode, en had dus een grote invloed op hun muziek ten tijde van The Paul Butterfield Blues Band. Maar deze plaat is vooral een spetterende opname van een dynamisch live concert waarbij deze twee vrienden hun krachten konden bundelen en dit na bijna 40 jaar. Het album kreeg dan ook de zeer toepasselijke naam "That's My Partner!" mee.  Naast twee originals van Smothers "Annie Mae" en "Pleading With You" horen we beide heren jammen tijdens de klassiekers "Roll Your Moneymaker" en "Little Red Rooster", maar ook passeren Elvin's live favorieten "Travelin’ Shoes" en "Middle Aged Man" de revue. Twee andere tracks "Slow Down" en "The Skin They're In" van dit album zijn nu als bonus tracks te vinden op het nieuwe album "She Puts Me In The Mood", waarop we naast deze 2 tracks een compilatie vinden van 14 nummers uit de reeds vernoemde albums die hij in de periode 1988 tot 2000 uitbracht bij het Alligator Label.

Het label Music Avenue blijft ons steeds weer verrassen met origineel re-issue materiaal, ditmaal van een van de meest expressieve bluesmannen aan het huidige bluesfirmament, en daarnaast ook een verdienstelijk gitarist en songwriter.  Elvin Bishop beschikt over de gave om zijn muziek, die een mix is van West Coast blues, down home Delta blues en countryblues, op zulke wijze te brengen dat hij een eigen herkenbare stijl creëerde. Zijn grote gitaar riffs en zijn humor gaven aan al zijn albums iets speciaals. De 16 tracks op "She Puts Me In The Mood" strelen alshetware mijn oren, dit zijn wel de nummers waarin Bishop verstaat de kunst te boeien, zoveel is zeker. Meer zelfs, hij laat je hier huiveren met zijn prachtige gitaarspel.

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard
Distr.: Music Avenue

video