RUDE RICH & THE HIGH NOTES – TRIBUTE TO THE GREATS

Bij reggaemuziek verwacht je in eerste instantie om iets uit Jamaica in de cd-lader te krijgen. Natuurlijk kunnen we de gepopulariseerde interpretaties van reggaesongs door een groep als ‘UB40’ ook enigszins onder deze noemer klasseren. Maar het blijft toch vreemd om hier een cd-tje in dit genre toegestuurd te krijgen van een formatie die zich ‘Rude Rich & The High Notes’ noemt en gewoonweg uit Amsterdam afkomstig blijkt te zijn.

Wat dieper graafwerk levert de informatie op dat deze groep al in 1998 werd opgericht en dat hun eerste werk op plaat het album “The Right Track” uit 1999 was. Deze formatie treedt ook regelmatig op als begeleidingsgroep bij internationale reggaeartiesten die voor optredens naar de Benelux komen.

Ondertussen is hun nieuwste album “Tribute To The Greats” zelfs al de zesde officiële plaat van ‘Rude Rich & The High Notes’. Op deze cd brengen ze tien covers van bekende en minder bekende reggae-, rocksteady- en skanummers van Jamaicaanse artiesten die intussen allemaal overleden zijn. Bij de belangrijkste songleveranciers ontdekken we namen als de in 2006 van ons heen gegane Desmond Dekker in “Young Generation”, Gregory Isaacs (overleden in 2010) wiens song “All I Have Is Love” gecoverd wordt en Dennis Brown (gestorven in 1999) die eer betoond wordt via zijn nummer “Have You Ever”.

Op de bijgevoegde video kunt u deze Amsterdamse band aan het werk zien tijdens de uitvoering van de instrumentale hit “African Love Call” van de in 1990 overleden Jamaicaanse keyboardsspeler Jackie Mittoo, die één van de oprichters van de legendarische band ‘The Skatalites’ was. Deze tributeplaat begint met de song “Hold Them” van de Jamaicaanse zanger Roy Shirley (overleden in 2008). Van de op amper 25-jarige leeftijd in 1973 overleden ska- en reggaezanger Slim Smith brengt deze band zijn grootste hit “Never Let Go”.

Alton Ellis, ook de ‘Godfather Of Rocksteady’ genoemd en overleden in 2008, wordt herdacht via zijn liedje “I Am Still In Love” en de vorig jaar aan kanker overleden Leonard Dillon krijgt zijn eerbetoon via het nummer “The Word Is Love”. De samen met Roy Wilson in duovorm zingende Joe Higgs (overleden in 1999) draagt bij aan dit album via zijn liedje “My Devotion”. Tot slot moeten we als tiende overleden Jamaicaanse reggaezanger ook nog Sugar Minott vermelden die in 2010 van ons heen ging en wiens song “Good Thing Going” hier gecoverd wordt.

Wij hebben het in deze recensie heel veel over overleden muzieklegendes gehad, maar het belangrijkste om te onthouden is toch wel dat ‘Rude Rich & The High Notes’ een schitterend eerbetoon hebben geregistreerd van liedjes die de tand des tijds moeiteloos zullen doorstaan en die een schitterend overzicht geven van de geschiedenis van de Jamaicaanse reggae, rocksteady en ska via songs die levendiger klinken dan ooit tevoren. “Tribute To The Greats” is dan ook een heel warm aan te bevelen cd van deze Nederlandse formatie en we hopen dat er snel een vervolg zal op komen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Grover Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video