KATHY MATTEA – CALLING ME HOME

Kathy Mattea is een 53-jarige Amerikaanse country- en bluegrasszangeres en songschrijfster uit West-Virginia. Het is een zeer geëngageerde dame die zich ook voor het goede doel inzet en o.a. actief is als promotor van Al Gore’s milieuproject “An Inconvenient Truth” over de opwarming van de aarde, naast haar vrijwilligerswerk voor de AIDS en HIV-problematiek.

Met haar album “Coal” uit 2008 nam ze het op voor de rechten van de mijnwerkers die hun job dreigden te verliezen en sindsdien fungeert ze zowat als patroonheilige van de ontginners van het zwarte goud. Het album werd genomineerd voor een ‘Grammy’-award. Ook op haar nieuwe plaat “Calling Me Home” brengt ze weer een ode aan de kolenindustrie met het schitterende liedje “Hello, My Name Is Coal” dat u in bijgaande video kan beluisteren.

De countrymuziek die Kathy Mattea brengt is niet van het klassieke genre maar bevat eerder invloeden uit de traditionele Keltische folkmuziekgeschiedenis. Sinds haar debuut in 1983 heeft ze 17 platen uitgebracht met relatief wisselend succes, maar dus ook met een aantal nummer 1-hits in de country-hitlijsten.

Dat Kathy Mattea over een brede vriendenkring beschikt moge blijken uit het lijstje van topmuzikanten die haar voor de opname van “Calling Me Home” hebben bijgestaan. Zo zingt Tom O’Brien harmony vocals op zowat alle tracks, Alison Krauss doet hetzelfde voor het nummer “Agate Hill”, Patty Loveless en Emmylou Harris doen harmony vocals voor het liedje “Black Waters” en Aiofe O’Donovan zingt zelfs op drie nummers mee met “Gone, Gonna Rise Again”, “The Wood Thrush’s Song” en “West Virginia, Mine Disaster”, ook weer een mijnwerkersverhaal dat niet zo goed is afgelopen en dat geschreven werd door Jean Richie, de bijna 90-jarige componiste van Appalachian songs die ook nog voor het prachtige liedje “Black Waters” tekende.

Haar liefde voor thuishaven West Virginia bezingt Kathy Mattea in het door Hazel Dickens gecomponeerde liedje “West Virginia, My Home”. De algemene teneur van “Calling Me Home” is er een van reflectie, sombere en melancholische momenten. De bedoeling van Kathy Mattea is dan ook om haar luisteraars te overhalen om na te denken over de verhalen die ze op dit album brengt. En daarin slaagt ze opnieuw met grote onderscheiding.

(valsam)
“On her new album ‘Calling Me Home’, the West-Virginian country and bluegrass singer Kathy Mattea has a purpose to convince the listener to reflect on the engaging stories that she is performing on this record. With the help of a.o. Alison Krauss, Patty Loveless and Emmylou Harris, this is another memorable album of a great volunteer for the good cause and an activist for environmental and social important issues.”
– www.rootstime.com

Artiest info
Website  
 

Label: Sugar Hill Records

Info: Hemifran

video