MAARTEN VAN DER ZANDEN – SODEJU

We hadden pas nog maar ‘Allez Soldaat’ met hun nieuwste plaat te recenseren voor Rootstime en ziehier, alweer een Nederlandstalig album van een beloftevolle singer-songwriter uit Nederland. We hebben het nu over de in eigen beheer uitgebrachte plaat “Sodeju” van Maarten van der Zanden, een 46-jarige muzikant uit Asten die eerder ook al meespeelde bij de groep ‘Met Roosen’ en momenteel ook nog actief is bij de hierboven reeds vermelde formatie ‘Allez Soldaat’.

“Sodeju” is zijn debuut op plaat en bevat dertien eigen composities waarvoor hij naar eigen zeggen de inspiratie voor één songtekst heeft opgedaan toen hij vast zat in één van de dagelijkse voorkomende ellenlange files in België. Het resultaat was het nummer “Wallonië” en schetst een niet zo fraai beeld over het miezerige weer in dit Belgische landsgedeelte, wat overigens wel gekenmerkt staat als een heel mooi natuurgebied (als Belg moet ik wat in het defensief gaan, hé).

De eerste song voor dit album was daarmee geboren. De inspiratie voor de overige nummers ontstond op spontane wijze via toevallige gebeurtenissen die Maarten van der Zanden registreerde om er daarna een nieuw liedje over neer te pennen. Sommige songs zijn al meerdere jaren oud, maar werden nu pas in hun definitieve vorm gegoten in de Helmondse studio van producer Gabriël Peeters, die ook meespeelt op drums, bas, piano en Würlitzer-orgel bij deze songs.

Dat de Nederlandse zanger JW Roy inspirerend werkt op de prestaties van Maarten van der Zanden hoeven wij eigenlijk niet te vertellen want dat kunt u zelf zeker ook terugvinden als u naar dit album luistert. Openingstrack “Sodeju” is prachtige folk met een zinvolle songtekst en heel mooie muziek. Bij enkele liedjes lijkt het meer alsof we naar een kleinkunstzanger zitten te luisteren, maar tegenwoordig noemt men dit genre ook al folk, dus zullen we deze artiest maar onder dit genre categoriseren.

Wat vinden wij nog mooie liedjes op “Sodeju”? Het intimistische “Wakker”, de zachtjes rockende “De Jas (Die Naar Vrouwen ruikt)” en “De Was Die Doe Je Zelf Maar …”, zijn oprechte ode aan een sterke vrouw uit zijn leven in “Moeder (Sta Me Bij)” (zie video), het depri-donkere “Zeven Levens”, het uit filefrustraties gecomponeerde “Wallonië” en het eerbetoon aan de liefde in de akoestische pianoballad “Wonderland”.

Professioneel is Maarten van der Zanden al jaren actief als docent ‘Gezondheidszorg en Welzijn’ bij het Regionale Opleidingscentrum ROC, een Nederlandse scholenfusie. Dat zal hij wellicht ook in de volgende jaren blijven doen, maar we willen hem toch met aandrang vragen om ook in de muziek actief te blijven. Als muzikant bij andere bands, maar als het even kan ook als soloartiest en vertolker van door mooie songteksten gekenmerkte Nederlandse liedjes, zoals op dit album “Sodeju”.

(valsam)

Artiest info
   
 

video