ALLEZ SOLDAAT – ALS DE WOLVEN JANKEN

‘Allez Soldaat’ is geen verscholen oproep om in het leger te gaan en ergens in de wereld aan een bloedige oorlog te gaan deelnemen. Integendeel, het is een vredelievende mens die achter dit pseudoniem schuil gaat, met name Björn van der Doelen. Hij is een 36-jarige Eindhovenaar die op een professionele voetbalcarrière mag terugblikken bij Nederlandse profclubs als FC Twente, NEC Nijmegen, PSV Eindhoven en bij het vurige Standard Luik uit eerste divisie in België.

Na zijn voetbaljaren besloot hij om zijn altijd al bestaand hebbende liefde voor het maken en brengen van muziek om te zetten in een echte muzikale loopbaan als singer-songwriter bij de formatie ‘Allez Soldaat’. Het eerste album “D’n Duvel Die Slaapt Nooit” uit 2010 liet ons kennismaken met deze groep en hun Nederlandstalige folkliedjes, of moeten we toch eerder zeggen: in het Brabantse dialect.

In elk geval zijn de songteksten heel verstaanbaar voor elke Nederlander en Belg. Dat is ook nodig, want in de tien songs op “Als De Wolven Janken” - de tweede plaat van ‘Allez Soldaat’ - is het heel belangrijk om naar de woorden te luisteren omdat ze telkens weer een mooie boodschap inhouden. Openingsnummer “Wa Ge Zei” mikt al meteen op het hart van de luisteraar. ‘Allez Soldaat’ treedt live op in een tienkoppige bezetting inclusief blazerssectie en alle bandleden speelden ook mee bij de opname van dit nieuwe album. Een belangrijke rol is ook nu weer weggelegd voor zangeres - en Björn’s vriendin - Ellen Jeurissen die op een aantal liedjes vooraanstaand meezingt en bovendien ook voor de leuke fotografie van de beelden op de cd-cover en het bijhorende boekje instond.

Het tempo van de songs op het album “Als De Wolven Janken” varieert behoorlijk. Zo is de swingende rocksound dominant aanwezig in “Austin Texas” en worden er meer romantische oorden opgezocht voor de engelachtige liedjes “Mooie Zondag” en “Weg Van Hier” (zie bijgevoegde video) waarin Ellen Jeurissen de vocalen in perfect ABN voor haar rekening neemt.

Björn’van der Doelen’s sterkste zangmomenten krijgen we te horen in het heerlijke “Heul Gevecht”, in “Op Eigen Benen” met sfeervol harmonieuze klanken van Ellen en in het op parlandowijze gebrachte bluesnummer “Huilen Naar De Maan” dat zachtjes begint maar via een indrukwekkende gitaarsolo uitgroeit tot een stevige rocksong.

Voetballen kon hij tijdens zijn carrière als de beste en ook als singer-songwriter ziet het er naar uit dat Björn van der Doelen een nog veel langere, succesvolle carrière in de muziekwereld zal kunnen gaan waarmaken. Luisteren naar de songteksten op deze heel aangenaam gebrachte muziek is een plezier voor het oor en de geest. We durven te veronderstellen dat het één van de belangrijkste doelstellingen van ‘Allez Soldaat’ was om dit effect bij de muziekliefhebbers te kunnen creëren en daar zijn ze met veel bravoure in geslaagd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Johnny 99 Records

video