RONNIE SHELLIST - ‘TIL THEN

Het debuutalbum van Ronnie Shellist “‘Til Then” is er eentje om duimen en vingers van af te likken. Rond een fantastische band serveert hij ons twaalf songs, stuk voor stuk diep geworteld in de oh zo aanstekelijke Chicago Blues. Tien zelf gepende nummers en twee covers sieren het album dat moeiteloos boeit van begin tot einde. Opgenomen in één dag en zonder overdubs, en met die kennis in het achterhoofd nog indrukwekkender bij beluistering.

De band die hem ondersteunt op deze release is indrukwekkend goed. Beide gitaristen Gerry Hundt en Jeremy Vasquez schitteren heel de plaat door en de ex begeleider van Nick Moss: drummer Bob Carter en bassist Todd Edmunds spelen evenzeer op hoog niveau. Shellist zelf is een begenadigd harmonicaspeler en een super getalenteerde songwriter. Voeg daar zijn aangename, soulvolle stem bij en je kan je al een idee vormen wat je kan verwachten.

Opener van dienst is “Knockin”, laat direct de band op haar best horen. Subtiel maar stuwend ondersteunende drum beats, fantastische harmonica uithalen en dito snarenspel laten onmiddellijk het beste verhopen voor de rest van het album. En ontgoochelen doen ze niet. Slowblues “Bad News” is ronduit briljant, de huilende mondharmonica en de vlekkeloos overnemende gitaren klinken ons als heu muziek in de oren.

Je walst van het ene hoogtepunt naar het andere. Het fantastische “Trust Is gone”, een verhaal over misbruik van vertrouwen, herbergt een formidabele gitaarsolo en, hoeft het nog gezegd, beklijvend harmonicaspel. Verrassend maar niet minder groots is het akoestische “Three Days” of het wat funky aandoende “Evil Woman” waar de band alweer in grootse doen is. “Last Night” benadert in de versie van Shellist wel heel dicht het origineel van Little Walter en daar is niets mis mee, wel integendeel.

Het afsluitende “Eyesight To The Blind” daarentegen is eerder een persoonlijke benadering die zich toch wel de mindere moet geven aan Sonny Boy Williamson II maar verdienstelijk blijft het toch te noemen. Ronnie Shellist is misschien een nieuwe naam aan het bluesfirmament maar voor ons een ontdekking van jewelste. De liefhebbers van Chicago Blues moeten hier absoluut naar luisteren. Je zal niet teleur gesteld zijn, wel integendeel.

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Fat Tone Records