DEZ MONA – A GENTLEMAN’S AGREEMENT

Toen ze in 2003 van start gingen bestond de Belgische formatie ‘Dez Mona’ uit twee personen: contrabassist Nicolas Rombouts en zanger Gregory Frateur, beiden grote liefhebbers van experimentele muziek en jazz. Ze bouwden al snel een reputatie uit van vernieuwend, intrigerend en boeiend te zijn en hun eerste plaat “Pursued Sinners” was meteen een schot in de roos.

Anno 2012 is ‘Dez Mona’ een zestal en brengen ze dit weekend hun vijfde studioplaat op de markt met “A Gentleman’s Agreement”. Een plaat die heel sterk afwijkt van wat ze in 2011 op hun vorige album “Sága” brachten. Dat was een heuse barokke opera vol ‘soundscapes’ die toen ook al helemaal haaks stond op hun daaraan voorafgaande plaat “Hilfe Kommt” uit 2009.

“A Gentleman’s Agreement” is zeker de meest popgerelateerde plaat van ‘Dez Mona’ sinds hun ontstaan. Het zal dan ook niet helemaal toevallig zijn dat de groep met Stef Kamil Carlens en Tom Van Laere (aka ‘Admiral Freebee’) twee van onze meest populaire iconen uit de hedendaagse popscène heeft uitgenodigd om mee te werken aan dit album voor het nummer “We Own The Seasons”.

Er werden voor het eerst ook twee gitaristen aan het kwartet van de vorige plaat toegevoegd met Sjoerd Bruil en Tijs Delbeke en als producer kreeg ‘Milow’-, ‘Triggerfinger’- en ‘Admiral Freebee’-producer Jo Francken de vrijheid om dit album tot stand te laten komen. Of het ook de bedoeling is van ‘Dez Mona’ om een plaats in de hitparadelijsten te veroveren of om meer op de popradiostations gedraaid te worden is niet duidelijk, maar het zou zeker wel eens kunnen gaan gebeuren.

De eerste single die uit “A Gentleman’s Agreement” wordt getrokken is het zeer straffe nummer “Suspicion” waarvan u bijgaand de officiële video kunt bekijken. Van de overige acht nummers onthouden wij vooral de stuwende opener “Soon”, het zeer poppy “Memory Of The Sun”, de door accordeon gedomineerde tangosong “The Passing”, het erg catchy en dansbare latinoliedje “A Little Bit Of A Dream”, het door een aanstekelijk repetitief ritme gekenmerkte “The Back Door” en de prachtige, sobere en fragiel gezongen albumtiteltrack.

De rode draad doorheen alle songs is het zeer speciale, herkenbare stemgeluid van Gregory Frateur en de uitstekende productie van Jo Francken die een speciaal cachet heeft gegeven aan dit album. “A Gentleman’s Agreement” is zeker de meest commerciële plaat van ‘Dez Mona’ en zal hopelijk zorgen voor een bredere doorbraak van de band in België en ver daarbuiten. Het is hen van harte gegund.

(valsam)

 

 

1 November 2012: De Brakke Grond, Amsterdam, Nederland
5 december 2012: Muziekclub 4AD, Diksmuide (Try-Out Concert)
18 december 2012: Ancienne Belgique - Box, Brussel (CD-Release Show)

 

Artiest info
Website  
 

Label: 62 TV Records
Distr.: [PIAS]

video