BRY WEBB - PROVIDER

Afgaande op zijn surrealistische songs zou singer-songwriter Bry Webb een Belg kunnen zijn. In werkelijkheid is hij een Canadees die vroeger nog deel uitmaakte van de indie rockband ‘Constantines’, een populaire band die enkele albums uitbracht, twee ervan nog genomineerd voor een Juno Award. Toen deze band er even mee stopte vond songwriter Bry Webb tijd en ruimte om zijn eerste soloalbum uit te brengen. De songs had hij voordien al uitgeprobeerd tijdens Live optredens. Fantasie, associatieve gedachten en poëtische impressies kenmerken de sober aangeklede songs van de zanger. Voor de muzikale omlijsting kan hij rekenen op Rich Burnett op lapsteel, Mike Brooks op pedalsteel en Tyler Belluz op contrabas. Op het sublieme ‘Undertaker’ voegt ook gastmuzikant Colin Stetson zich bij het groepje met sax, basklarinet en French Horn. Het album werd in één weekend live opgenomen in Toronto en vormt een organisch geheel van narratieve songs die zowel sfeer als emotionele geladenheid combineren.

De dertiger startte zijn carrière al vijftien jaar geleden in het bandje ‘Shoulder’, waarna hij rond de eeuwwisseling de band ‘Constantines’ opstartte. In 2005 speelde hij nog tijdens het ‘Dawson City Music Festival’ in Yukon. Inmiddels werd hij vader van een zoon en vestigde hij zich met zijn gezin in Guelph terwijl hij zich daarnaast ook nog voor andere projecten engageert. Als je deze negen songs beluistert dan ben je geneigd om je te laten meedrijven met de herfstige gemoedstemmingen van de troubadour. Zo laat het beschouwende ‘Rivers of Gold’ je wegdromen en bij het tedere ‘Asa’, naam van zijn zoontje, onderlijnt Burnett met zijn lapsteel de kwetsbaarheid. Nochtans schrijft de songsmid eerst de teksten en daarna de melodie, maar poëzie en sound gaan in elkaar op zoals lucht zich met water vermengt.

Bry’s warme droefgeestige stem hecht ook mysterie aan songs als het desperaat gezongen ‘Zebra’ met een backing koortje of het bevreemdende ‘Persistent Spirit’ alsof hij immer doolt in het rijk van zijn bizarre verbeelding. In ‘Lowlife’ klinkt zijn stem zelfs wanhopig. Het etherische ‘Get You Up In Peace’ komt over als een smeekbede om bevrijding. Alleen ‘Ex-Punks’ is wat strijdbaarder. De delicate gitaarbegeleiding en contrabas huldigen immer het principe ‘less is more’ zodat ondanks de diverse muzikanten het geheel sober wordt gehouden. Songsmid Bry Webb schaart zich met dit debuutalbum tussen de heel grote songwriters. Hopelijk duurt het geen vijf jaar vooraleer er een vervolg uitkomt.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label: Idée Fixe Records

video