SKINNY MOLLY – HAYWIRE RIOT

Mike Estes, de leadzanger – gitarist van het vierkoppig Southern Rock collectief Skinny Molly weet waarover hij praat als hij op het tweede album “Haywire Riot” roept “Shut Up And Rock”: geen greintje geklaag of geleuter zoals bij andere, verwende rockartiesten valt er bij hem te bespeuren. Hij is de gelukkigste man op deze aardbol met zijn nieuwe baanbrekende band, Skinny Molly en dit slingert als een rode draad door “Haywire Riot”, dat met elf nummers alle ingrediënten van de Southern Rock, zoals rock, blues, country en een vleugje folk, eer aandoet en nog meer leven inblaast met pittige gitaarkruiden uit de hard rock en metal tuin. Op plaat worden de nummers strak onder de vier minuten grens gehouden met verfijnd solowerk, maar ze smeken stuk voor stuk om live alle trucs uit de kast te halen.

Als je de historiek van Skinny Molly leest, is het net of je door de geschiedenis van de Southern Rock bladert. Frontman Mike Estes verdiende zijn sporen al als gitarist bij het legendarische Lynyrd Skynyrd en wordt in de huidige bezetting geflankeerd door snarenwonder Jay Johnson, die de plaats innam van de vorige gitarist Dave HLubeck van Molly Hatchet. Voeg hierbij nog de dampende ritmesectie van bassist Luke Bradshaw en drummer Kurt Pietro en wat ooit begon als een eenmalige project voor een Europese tournee is nooit gestopt en is vandaag succesvol in zijn definitieve vorm gegoten op “Haywire Riot”.

Achter de oorsprong van de groepsnaam van Skinny Molly moet je dus niet ver zoeken en ze zetten de traditie van Zuiderse rock met glans verder. Als gitarist die opgenomen werd in de Hollywood Rock Walk Of Fame en zelf de stiel leerde van Lynyrd Skynyrd gitaarfenomeen Allen Collins, kan een ervaren rot als Mike Estes moeiteloos alle gitaarlicks uit zijn vingers toveren, maar hij toont zich ook een schitterende zanger en tekstschrijver. Het is “If You Don’t Care”, dat de plaat mag aftrappen en dadelijk een demonstratie geeft van hoe Skinny Molly vindt dat Southern Rock vandaag moet klinken: een op pompende distortion gierende ritmegitaar, een vlijmscherp hard rockende sologitaar met heerlijke pinched notes, een retestrakke ritmesectie en een Mike Estes die met zijn zware, rauwe rock stem deze vurige cocktail moeiteloos doorklieft en gedecideerd zijn liegende ex-vriendin aan de muur nagelt met de woorden “I Have A Bike To Ride, Fish To Catch, Songs That I Ain’t WrittenYet, Cars To Drive, Guns To Shoot”, kortom een kerel uit het Zuiden weet van aanpakken. De opvolger “Devil In The Bottle” doet het bluesy rockend Lynyrd Skynyrd luik open om de vernietigende gevolgen van alcoholverslaving extra in de verf te zetten, terwijl de stevige outlaw country rocker “Two Good Wheels” elk biker feestje in een swingende singalong party zal omdopen.

Waar ZZ Top eindigt, begint Skinny Molly en vlammende Texaanse rockers als “Too bad To Be True” en het letterlijk funky bijtende “Bitin' The Dog”, opgeluisterd met een gitaarsolo van Jay Johnson die wel eeuwig mag blijven duren. Helemaal drijvend op de krakende stem van Estes en zware, donkere distrortion gitaren sleept “Shut Up And Rock” de voodoo duivel uit de hel, maar Skinny Molly kan het ook anders. Heerlijk triest en depri, ingezet op chorusvolle akoestische gitaar, smeekt een smoorverliefde Mike Estes om aandacht in deze knappe rockballade, die je nog dieper in de ziel kerft met een scheurende slidegitaar. Ook in het boze “None Of Me No More” maakt een op de achtergrond drijvende akoestische gitaar het mooie weer tussen de dreunend zware rockrifs en een waarschuwende tekst aan een oude geliefde die niets aan de verbeelding overlaat met zinnen als “I Told The Past To Kiss My Ass” en “There Was A Time I Would Have Done No Less Then Kill For You”.

Skinny Molly staat met “Haywire Riot”, hun waardige opvolger voor hun debuutplaat “No Good Deed”, gegarandeerd aan de nieuwe start van een succesvolle rockcarrière, waarbij deze vier virtuozen bij elke live set moeiteloos deze songs nog naar een hogere dimensie zullen tillen. “Haywire Riot” laat een frisse wind door een klassiek genre als de Southern Rock waaien en dat kunnen we enkel maar aanmoedigen.

Yvo Zels

07/11 The Borderline, Diest
08/11 Spirit Of 66, Verviers
09/11 Manifesto, Hoorn (NL)
10/11 Gooisch Podium, Hilversum (NL)
11/11 Blues – Rock Garaasj, Geleen (NL)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records
Distr.: Munich / V2