MAGIC SLIM & THE TEARDROPS - BAD BOY

Magic Slim is de grootste levende legende in het Mississippi-Chicago blues genre. Zijn blues stijl geldt als basis voor vele moderne blues- en rockartiesten. Geen wonder dat Magic Slim en zijn begeleidingsgroep The Teardrops beschouwd wordt als de laatste echte Chicago blues band. De live optredens van Magic Slim zijn legendarisch te noemen. Niet enkel zijn groot postuur, maar nog veel meer zijn virtuoos gitaarwerk en magistrale stem, vullen de ruimte. Puttend uit een repertoire van honderden bluessongs krijgt zijn optreden een ongedwongen charmante sfeer, en dat hij daarmee allerminst vernieuwend klinkt, kon ook iedereen schijnbaar gestolen worden tijdens het Blues Peer festival waar onze 'vaandeldrager van de hedendaagse Mississippi-blues' twee jaar geleden op het podium stond, en waarbij we naast jammerende gitaarsolo's als instrumentale hymnes, rauw gejuich hoorden opstijgen bij de twaalfmatenblues van "Bad Boy", meteen ook de titel van zijn nieuwste album.

Morris Holt aka Magic Slim werd geboren in Torrence, Mississippi op 7 augustus 1937. Van jongs af aan was hij verslingerd aan muziek. Als kind verbouwde hij de bezem van zijn moeder om tot gitaar. Zijn eerste liefde was de piano, maar door het verlies van zijn rechter pink, schakelde hij over naar de gitaar. Tijdens de week werkend op de katoenplantages speelde hij tijdens het weekend bluesmuziek op feestjes. Op zijn elfde verhuisde Holt naar Greneda, Mississippi. Hij werd er bevriend met Magic Sam, die hem de kneepjes van het gitaarspel leerde. Zijn gitaartoon, gekenmerkt door de wildste vibraties in de blues, gekoppeld aan een ruwe aardse stem, werd zijn handelsmerk. Jaren later (1955) kamen Sam en Holt elkaar tegen in Chicago waar Sam een grote invloed had op zijn carrière. Hij mocht basgitaar spelen bij de band van Sam waar hij zijn koosnaam Magic Slim kreeg. Later keerde hij terug naar Mississippi om zijn spel te perfectioneren. In 1967 keerde Slim terug naar Chicago waar hij samen met zijn broers de groep The Teardrops stichtte. Hij trad regelmatig op in de club Florence´s als invaller voor Hound Dog Taylor. Wanneer deze de club verliet voor een meer lucratieve carrière kreeg Magic Slim vaste voet in Florence's. Midden de jaren 70 bloeide zijn carrière uit van gitarist, bandleider tot performer. Hij reisde het land door en werd nationaal en internationaal gewaardeerd. Een tournee doorheen Europa volgde. Hij speelde ondermeer in Scandinavië, Frankrijk, België, Nederland.... In de jaren 80 was hij te gast op festivals in Japan en Zuid-Afrika. Ze openden onder meer het concert van Pearl Jam in Chicago.

In 1966 bracht Magic Slim zijn eerste singel op de markt met de song "Scufflin". Midden jaren '70 volgde zijn eerste album onder de titel "Burn Under A Bad Sign", gevolgd door vele anderen. Voornamelijk door het toedoen van Sam's performances werd de band meermaals genomineerd voor de W.C. Handy Awards als 'Blues Band of the Year'. Met de herwerking van zijn eerste song "Scufflin" kwam zijn carrière in 1996 in een stroomversnelling. Het album "Black Tornado" dat uitkwam in 1998 werd zeer goed onthaald. Na "Snakebite" (2000), "Blue Magic" (2002) en "Anything Can Happen" (2005), in het totaal 6 cd’s die Magic Slim bij Blind Pig records opnam, was de tijd rijp om "The Essential Magic Slim" op de markt te brengen. Gewoon een compilatiealbum van vijftien nummers getrokken zijn deze zes albums.

Na zovele albums en zijn voorlaatste, "Raising The Bar" uit 2010, is er nu zijn nieuwste "Bad Boy". Op zijn diverse platen heeft Magic Slim er blijk van gegeven de blues op een steeds andere manier in te kunnen kleuren door gebruikmaking van zijn begeleidingsband in een kleinere of grotere bezetting, al zijn de vele personeelswisselingen nooit van noemenswaardige invloed geweest op hun sound. Hierdoor weet hij op deze nieuwe plaat wederom te boeien en dat is een kwaliteit die niet veel gitaristen gegeven is. Jon Mc Donald (gitaar), Andre Howard (bas) en BJ Jones (drums) zorgen dan ook voor een fundament van beton, waarin Slim zelf als zanger en gitarist altijd de constante en nadrukkelijk aanwezige factor is.

In twaalf tracks, waaronder vele covers, zoals Eddie Taylor's hit uit het jaar 55, "Bad Boy", waarmee hij hier het album opent, Denise LaSalle's "Someone Else Is Steppin' In", Muddy Waters' "Champagne and Reefer" en Freddie King's "Matchbox Blues" en een aantal recent geschreven originele nummers als "Sunrise Blues" en "Country Joyride", laat Magic Slim gewoon horen dat hij een geweldig zanger/gitarist is die op zijn 75 jaar nog steeds een enorme diversiteit aan stijlen bestrijkt. Maar bewijst meteen ook dat hij waarschijnlijk één van de meest bekende en nog levende vertegenwoordigers van de traditionele elektrische Chicago tot Mississippi bluesstijlen is. Luister maar even naar "I Got Money", deze track beschikt over een galopperende baslijn als Wolf's "Killin' Floor", of hoe Slim met zijn rauwe stem in Howlin' Wolf’s vocaal territorium vaart op "Sunrise Blues", of hoe "Girl What You Want Me To Do" refereert naar Albert Collins ijzig gitaarriffs, dat hij deze songs na al die jaren nog steeds met zoveel verve brengt, is gewoon klasse!

 

Magic Slim & The Teardrops - Banana Peel - Ruiselede
Er zijn nog kaarten te verkrijgen voor de concerten van Magic Slim op 5 en 6 november 2012: telefonische reservatie op 051 725605 tussen 17h en 18h.

 

Artiest info
Website  
   

Label: DixieFrog Records
Distr.: Parsifal / Bertus/V2

video