THE ELGINS - VOL.2

The Elgins zijn overduidelijk liefhebber van de traditionele Chicago Blues. Na hun vorige album “Back To Chicago” (zie recensie) presenteren ze ons nu hun tweede album, heel toepasselijk “Vol. 2” getiteld. De muzikanten die elkaar leerden kennen via het internet besloten na hun geslaagd experiment met het eerste album verder te borduren op dezelfde wijze op de opvolger. Wonderwel slagen ze er weer in die authentieke sfeer op te roepen. Denk aan de typische bluessound einde jaren veertig begin jaren vijftig van de vorige eeuw. De pre Chess Sound.

In hun oren zit de hedendaagse blues meestal teveel tegen de rocksound aan te schuren. Luide gitaren en bonkende drums zijn dus niet aan hen besteed. Geen ellenlange solo’s dus, geen schreeuwende vocalen maar simpele songs, sobere of eigenlijk geen arrangementen. Eenvoudig snarenspel, sober ondersteunde mondharmonica en verhalende zanglijnen voeren de boventoon. Bij beluistering zou je zweren dat je zo een oude 33 toerenplaat net hebt opgelegd.

Bekende en minder bekende covers passeren de revue. Een der bekendste en zéér geslaagde cover is “Sad Hours” dat compleet in de geest van Walter wordt gespeeld. Ook Robert Nighthawks’ “Sweet Lovin’ Woman” draagt onze absolute goedkeuring weg. Heerlijk pianospel van Oyvind Stelefjell krijg je hier te horen. Je moet er voor open staan voor die benadering of is het eerder terug trachten op te roepen van die oude muziekstijl, zeker als het volledig in de geest van die tijd gespeeld wordt. Minuscuul wordt er beroep gedaan op versterkers, het lijkt opgenomen te zijn in een of andere oude, verlaten schuur maar het plaatje werkt.

Zeventien nummers in totaal, zoals gezegd minder en meer bekende songs. Liefhebbers moeten The Elgins absoluut eens beluisteren, sommige tracks geven je een impuls tot opzoekwerk. Daarmee wordt bedoeld dat het nummer totaal onbekend is maar je na afloop geneigd bent gaan uit te vlooien wie de originele uitvoerder was en je je gaat willen verdiepen in betreffende artiest zijn werk. Missie geslaagd dus!

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

Label: Devil’s Tale