SMOKIN’ JOE KUBEK & BNOIS KING - CLOSE TO THE BONE

Het duo Kubek & King dat samen een ‘unplugged’ album uitbrengt is op zijn minst verrassend en ongewoon. Want Texaan Joe Kubek en Bnois King, bluesman uit Monroe, Louisiana, voelden zich in de voorbije jaren het best in hun element als zij beiden als tandem op een elektrische gitaar konden spelen. Hun rolmodellen waren immers Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter, B.B. en Freddie King, al voedden beiden zich ook met wat jazzy basisingrediënten. Dat het tussen beiden klikt heeft o.m. te maken met de verzoenbaarheid van hun verschillende gitaarstijlen en dat zij nu al twintig jaar intensief samen toeren. Gezamenlijk albums uitbrengen hoort daar ook bij. Hun laatste ‘Have Blues, Will Travel’ dateert van twee jaar geleden.

In dit door Randy Chortkoff geproducet album zetten beide muzikanten hun energieke bluesrock even opzij om meer de finesse en geschakeerde gloed in hun gitaarspel te laten uitkomen. Ook de eigen songteksten, - sommige met co-schrijvers -, komen hierdoor duidelijker over en volgen hun eigen natuurlijke bedding. Bovendien bevindt het tweetal zich in uitstekend gezelschap met gastmuzikanten als o.m. Lynwood Slim, Bob Corritore, Shawn Pittman, Kirk Fletcher, Big Pete en bassist Willie J. Campbell. Vooral de harmonicaspelers zijn goed vertegenwoordigd waaronder bluesharpspeler Randy Chortkoff o.a. in het zachtjes wegswingende ‘No Good Could Come Of This’. Met drummer Jimi Bott erbij komt er nog meer heldere en authentieke kleuring.

De gitaren hebben op dit ‘unplugged’ album bijgevolg een meer emotionele weerklank vanaf het eerste sobere ‘Poor Boy Blues’ over het gevoelvolle ‘Drowning In Red Ink’ - met mooie pianobegeleiding van Fred Kaplan - tot het laatste breekbare ‘Baby You’re The One’ alsof je in een open auto rijdt met wisselende landschappen net na een regenbui. Op ‘Ordinary Man’ en ‘She Got Rid Of Me’ doen de warme gitaarklanken zelfs Spaans aan. Bnois hoge stem geeft een zekere lichtvoetigheid aan de songs, elders ook tristesse zoals in ‘My Best Friend’. De veertien songs blijven boeien en geleiden je als het ware op het ritme van de gitaarklanken door het herontdekte Texaans zuiders achterland. Hopelijk zit er nog meer ‘unplugged’ spul in hun reiskoffer, want zowel de zgn. snarenbeul Kubek als de door T-Bone Walker beïnvloede Bnois King zijn hier erg goed in en blijkbaar erg vertrouwd met die oude onverwoestbare sound.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Label: Delta Groove
Distr.: Coast To Coast