MITCH WOODS - BLUES BEYOND BORDERS - LIVE IN ISTANBUL

Boogie-woogie pianist Mitch Woods en zijn band The Rocket 88's, waren in October, 2010 in Istanbul, Turkey, als onderdeel van het Efes Blues Festival. Daarbij speelden ze zo maar zesentwintig shows in twintig steden over een periode van vijf weken. Het Vizztone label was daar om de hele zaak te documenteren, en ze hebben net hiervan een CD/DVD digipack op de markt gebracht , getiteld "Blues Beyond Borders–Live In Istanbul", een registratie die duidelijk laat zien hoe de kracht van de blues, landen en culturen onder een gemeenschappelijk thema kan samenbrengen. Mitch Woods staat zo wat bekend als een geweldige ambassadeur voor de blues in zijn bekende boogie-woogie pianostijl. In zijn dertig jaren carrière gaat zijn jump blues gerichte muziek ook soms naar de meer New Orleans muziekstijl, hetgeen best hoorbaar was op zijn vorige album "Gumbo Blues", waarbij hij een eerbetoon leverde aan de haast vergeten legende Smiley Lewis.

Op "Live In Istanbul" horen we duidelijk Mitch Woods en zijn band in topvorm. Deze keer bestaan The Rocket 88's uit zijn sax man Amadee Castenell van de Allen Toussaint 's band, Cornell Williams (John Cleary) op bas, gitarist Adam Gabriel en de legendarische Oakland drummer Larry Vann (Elvin Bishop, Charles Brown, Merl Saunders). Het album bevat een verzameling van Woods klassiekers en zorgvuldig geselecteerde covers, velen van hen met een New Orleans smaak. Songs die de verbazingwekkende veelzijdigheid van Mitch's pianospel weergeven. De combinatie van West Coast swing en jump blues, Chicago blues en New Orleans stompers zullen gegarandeerd u aan het dansen brengen.

Als er een taalbarrière moest zijn, kon je het zeker niet opmaken uit het enthousiasme van het publiek. Zoals bij Amadee's sax solo en Adam's gitaar pauze op "Boogie Woogie Bar-BQ". Het West Coast jump geluid wordt weergegeven door de Louis Jordan-stijl in "Down Boy Down", een jumpin' jive dat met zijn uitbundige energie naar een late-night juke joint suggereert. Mitch gebruikt zijn piano vaardigheden om een paar verhalen over auto's te vertellen. De opener "Solid Gold Cadillac" en "I Got A New Car", laten er dan ook geen twijfel over bestaan over zijn nieuwe aankoop wetende dat hij hiervoor iedere maand gedurende drie jaar een redelijk bedrag mag betalen! Cornell Williams neemt met zijn rauwe stem even het vocale voor zich in het trage "Third Degree", terwijl dat een N'Awlins zuiders sfeertje overheerst in songs als "Mojo Mambo" en "Crawfishin", een lieve lust voor het aanwezige publiek natuurlijk. Verder behoren onder de favorieten ook het swingende "Rocket 88", "Long, Lean & Lanky" dat doet denken aan een ongehoorde track van een Specialty Records sessie in de jaren '50, en maakt het daarbij ook mogelijk Woods te laten pronken met zijn improvisatie kunsten en Elvis imitatie. Een bijzonder hoogtepunt van de show is "The Night/Lambaya Puf De", waarin Mitch en de band New Orleans R & B met een klassieke Turkse song combineren, dat een wild extatische reactie van de Turken teweeg brengt om elke groovende seconde van de tien minuten extravaganza te genereren.

De dvd omvat de volledige lengte van het concert, maar ook humoristische beelden van Mitch en de band als ze met de bus van stad tot stad rijden. Er is ook een blik op de Turkse Independence Day, en eindigt met een diavoorstelling van beelden over Turkije, waarbij Mitch Woods steeds de warmte en gastvrijheid van de mensen en hun openheid en enthousiasme voor de blues wil aantonen. "Blues Beyond Borders - Live In Istanbul" is dan ook een prima momentopname van hoe de blues mensen van sterk verschillende sociaal-economische en culturele verschillen kan verenigen. Een puur genot om naar te luisteren!

 

Artiest info
Website  
 

Label: VizzTone

video