CURVED AIR – LIVE ATMOSPHERE (CD + DVD)

De Britse progressieve rockgroep ‘Curved Air’ ontstond in 1970 uit het brein van violist Darryl Way en gitarist Francis Monkman. Zij wilden rockmuziek brengen die geïnspireerd was op een klassieke sound met invloeden uit de folkmuziek en uit de elektronische popmuziek die begin jaren ’70 snel aan populariteit begon te winnen.

‘Curved Air’ wisselde in de volgende decennia even vaak van bezetting als wij van ondergoed. Ze namen in die periode acht studioalbums op en scoorden één keer heel hoog in de hitparade in 1971 met de song “Back Street Luv”. De stichters verdwenen uit de groep in de loop der jaren, maar de centrale figuur sinds 1970 is zangeres Sonja Kristina die van het podium van de musical ‘Hair’ werd geplukt om de vocalen bij ‘Curved Air’ voor haar rekening te komen nemen. Sonja Kristina deed zelfs veel meer door in de volgende jaren ook het grootste deel van het componeerwerk voor haar rekening te nemen.

Anno 2012 bestaat ‘Curved Air’ uit zangeres Sonja Kristina, gitarist Kit Morgan, keyboardsspeler Robert Norton, violist Paul Sax, bassist Chris Harris en drummer Florian Pilkington-Miksa. Met het album “Live Atmosphere” willen de leden van ‘Curved Air’ een vrij complete overzicht geven van de nummers die het vaakst opduiken op de setlist bij live optredens. Uit hun ‘Live Atmosphere’-tournee van 2010 en 2011 selecteerde de formatie elf tracks die worden voorafgegaan en ook afgesloten door een kleine ouverture van amper een halve minuut. Al de live uitvoeringen van deze songs zijn bovendien te bekijken op een bij dit album gevoegde dvd waar ook interviews en backstage filmmateriaal op te zien zijn.

Het echte openingsnummer is de song “Marie Antoinette” (zie video van een live opname bij de Belgische televisie uit 1972). Het psychedelische “Propositions” volgt en de epische ballad “Easy” zorgt voor een eerste rustpunt op dit album. Er was een vrij bombastische periode in de langjarige carrière van de band die gekenmerkt werd door songs als “Phantasmagoria” uit het gelijknamige album uit 1972, maar het melodieuze karakter van de muziek haalde uiteindelijk toch steeds weer de bovenhand via nummers als “Hide And Seek” en “Melinda”.

Hun manager Stewart Copeland begon zijn interesse in ‘Curved Air’ te verliezen en ging zich meer en meer toeleggen op zijn nieuwste ontdekking ‘The Police’ waar hij zelf achter de drums plaatsnam. Er kwam een lange periode van stilte rond de groep en de meeste leden gingen gedurende de volgende dertig jaar hun eigen weg bij diverse andere formaties en projecten. Enkel Sonja Kristina verstevigde de band met Stewart Copeland door in 1982 met hem in het huwelijksbootje te treden.

Begin 2008 werd er opnieuw een ‘Curved Air’-groep gevormd met de hierboven vermelde huidige bandleden en na wat repetities werd besloten om aan een tournee doorheen het Verenigde Koninkrijk te beginnen. Deze optredens lagen dus aan de basis voor dit live album, waarop we ook nog breed uitgesponnen versies te horen krijgen van de songs “Everdance”, “Back Street Luv”, “Stretch” en “It Happened Today”.

De progressieve rocksongs van ‘Curved Air’ zijn tijdloos te noemen en zullen altijd wel op een geïnteresseerd publiek kunnen blijven rekenen. Toch kunnen wij ons bij beluistering niet van de indruk ontdoen dat dit toch vooral de sound van de jaren ’70 is geweest en niet meer helemaal strookt bij de muziek die in de 21e eeuw wordt geproduceerd. Maar de nostalgische muziekliefhebber zal in dit live opgenomen document van deze rocklegende zeker zijn gading kunnen blijven vinden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Curved Air Records

Info: Glass Onyon PR

video