DAVID FRANCEY – LATE EDITION

Een carrière van houtbewerker tot gevierd folkzanger en songschrijver, dat is kort samengevat het opmerkelijke levensverhaal van de in Schotland geboren 58-jarige Canadese muzikant David Francey. Toen hij 12 jaar was verhuisden zijn ouders van Schotland naar Canada, waar hij geleidelijk aan begon op te treden en eigen liedjes begon te componeren.

In 1999 verscheen zijn debuutplaat “Torn Screen Door” en tot op heden zijn er negen albums van deze muzikant op de markt verschenen met als uitschieters “The Waking Hour” uit 2004 dat hij opnam met een aantal bekende countrysterren als Kieran Kane, Fats Kaplin en Kevin Welch en het vijf jaar later verschenen album “Seaway” uit 2009.

Voor zijn meest recente plaat “Late Edition” deed David Francey opnieuw een beroep op zijn bekende countryvrienden Kieran Kane die het album produceerde en op gitaar, mandoline en banjo meespeelt bij meerdere songs. Bovendien zorgt diens zoon Lucas Kane voor alle drumwerk op deze plaat. Ook multi-instrumentalist Fats Kaplin is weer van de partij op accordeon, fiddle, mandoline en elektrische gitaar en de Amerikaanse gitaarvirtuoos Richard Bennett speelt op elektrische gitaar en bouzouki.

David Francey schreef alle twaalf nummers op deze cd maar vond in Kieran Kane een uitstekende medecomponist voor de twee songs “Solitary Wave” en “When I’m Not Thinking About You”. De algemene sfeer van deze plaat is lo-fi en David Francey vertelt zijn verhalen als een echte troubadour op zijn typische rustgevende wijze.

“Late Edition” is een heerlijke luisterplaat met meerdere speciaal vermeldenswaardige uitschieters zoals het mediakritische “Pretty Jackals”, het over eenzaamheid handelende “Solitary Wave” en het nostalgisch op de liefde terugblikkende “Wonder” (zie video).

Erg mooi zijn trouwens ook het tijdens een tournee in Austin, Texas gecomponeerde “Blue Heart Of Texas” met prachtig fiddle-geluid van Fats Kaplin en het aan zijn vrouwtje Beth opgedragen slotnummer en liefdesliedje “Grateful”. Het erg korte a capella en geheel zonder instrumenten door David Francey gezongen liedje “Borderlands” zorgt voor kippenvel bij beluistering. Hij schreef dit nummer samen met de beeldmooie Schotse folkzangeres en fiddler Lori Watson.

“Late Edition” is een album om rustig van te genieten met liedjes waar je aan kan horen dat ze met heel veel liefde gemaakt en opgenomen werden. De plaat is dan ook een absolute aanrader voor uw momenten van reflectie en nostalgie, bij voorkeur in het aangename gezelschap van uw geliefde(n).

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Greentrax Recordings Ltd.

video