JOOST VAN DER WIEL - HET KIND IS GROOT (DVD)

Het overkomt ons zelden dat we een DVD in handen krijgen om er een bespreking van te schrijven. Onze interesse was echter dadelijk gewekt bij het aanschouwen van de titel: “Het Kind is Groot”. Meerdere lezers zullen direct de link leggen met de gelijknamige song van André van den Boogaart uit diens uitstekende album “Met Modder In Mijn Bloed”. En inderdaad lezen we op de achterzijde van het doosje dat filmmaker Joost van der Wiel zijn inspiratie zocht bij de 42-jarige bluesartiest uit Tilburg.

Joost zoekt in deze (kort) film een oplossing voor zijn steeds wederkerende onzekerheid en neiging tot depressie. Een relatie die na acht jaar ten einde kwam als basis voor zijn problemen. Van der Wiel is een groot bewonderaar van de ongedwongen levenshouding die Van den Boogaart uitstraalt en meent in die laatste een oplossing te kunnen vinden voor zijn zoektocht naar vrijheid. Hij besluit de muzikant een jaar lang te volgen maar komt te midden van diens Blues vooral zichzelf tegen.

Het begint al aardig met de titelsong van André’s solo album verwerkt in een heerlijke clip. Daarna start zijn zoektocht geïllustreerd door André’s eerlijke, ongedwongen alledaagse leven, ’s ochtends ruikend aan zijn kousen, ’s avonds met vrienden in de kroeg, omringd door aantrekkelijke vrouwen. Drank en rock-‘n- roll, het bestaan als bluesmuzikant en de pijn en emotie die ermee gepaard gaan. Joost volgt Van den Boogaart ook tijdens de opnames van zijn album. De liedjes en teksten raken hem diep, maken hem duidelijk dat André een gelijkaardige periode heeft meegemaakt in zijn leven en hoopt bij hem dus te weten te komen hoe die is omgegaan met zijn zelfgekozen vrijheid.

André’s eerlijkheid is bijwijlen aangrijpend, de man geeft zich bij wijze van spreken volledig bloot en dat werd heerlijk in beeld gebracht door Van der Wiel. Losjes teksten uit eigen schrijfsels afgewisseld met rauwe bluesprobeersels. Joost deinst er ook niet voor terug om zijn eigen onthullingen te filmen wat maakt dat je als toeschouwer snel mee bent in zijn verhaal, je bijwijlen wel wat ongemakkelijk gaat voelen bij al die oprechte uitlatingen. Joost’s bedenkingen bij André’s, zeg maar vrije levenswijze, verfilmd in tweedelig beeld maken het geheel nog geloofwaardiger. Zwart-wit beelden in fel contrast met de kleur en sfeer van de live optredens en café bezoekjes, het contrast accentuerend tussen eenzaamheid en vrijheid en vrolijkheid.

Éen der mooiste beelden in deze film is die waar André hulde brengt aan zijn overleden ouders. In een verlaten kapel steekt hij kaarsen aan en speelt daarna het emotierijke “Hey God”. Van der Wiel’s verbazing als André een paar dagen in klooster trekt is duidelijk voelbaar. Groter kan het contrast met zoeken naar vrijheid niet zijn. Eigenlijk illustreert dit ook wel dat André tegelijk ook nog steeds op zoek is naar het ware.

De filmmaker besluit ook mee te gaan naar New Orleans en dit resulteert ondermeer in beelden van optredens van Bradley’s Circus, de band waar André zoals u weet de gitarist van is. De meest obscure kroegen passeren de revue. In de chaos van Amerika lijkt Joost (tijdelijk ?) de rust weer gevonden te hebben.

Joost slaagt er ook regelmatig in om de ruwe bast rondom André wat af te breken wat resulteert in onaardse intimiteit . het harde, ernstige uiterlijke herbergt een broos hartje vanbinnen. De beelden van André eenzaam aan de rivier zullen meerdere kijker tot tranen toe bewegen, niet in het minst omdat je de broosheid van de man aan de lijve kan ondervinden. Als van den Boogaert op deze locatie “Het kind is Groot” begint te zingen haal dan je zakdoek maar boven.

Eigenlijk is dit een film die niemand onberoerd zal laten. Aanrader voor mensen die met zichzelf overhoop liggen en tegelijk een must voor de muziekliefhebbers die wensen te weten waar van den Boogaart al de inspiratie voor zijn liedjes weet te halen. Wij hebben genoten van deze 30 minuten rauwe, prachtige, spontane eerlijkheid. Ter info: er zitten ook nog wat extra’s op deze DVD, “90 Miles” van Bradley’s Circus bijvoorbeeld, als welgekomen extra. Play It Loud ! je zal het nodig hebben na het aanschouwen van de emotionele zoektocht die de film wel is.

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

video