TWO GALLANTS – THE BLOOM AND THE BLIGHT

Vijf jaar na hun laatste release “Two Gallants” komt het gelijknamige folkrockduo uit San Francisco terug op de platenmarkt met een splinternieuwe plaat die “The Bloom And The Blight” heet. Het is hun vierde officiële album sinds Adam Stephens en Tyson Vogel in 2002 de groep oprichtten en hem vernoemden naar een kortverhaal uit het boek “Dubliners” uit 1914 van de 19e eeuwse schrijver en dichter James Joyce.

“The Bloom And The Blight” bevat twaalf songs en laat het nummer “Broken Eyes” als eerste single op het muziekminnend publiek los. Beide 31-jarige muzikanten hebben de grieven en problemen die hun vorige albums (“The Throes” uit 2004, “What The Toll Tells” uit 2006 en “Two Gallants” uit 2007) kenmerkten grotendeels achter zich gelaten en ze zijn resoluut en op heel mature wijze een meer uptempo sound gaan opzoeken voor deze plaat. Toch blijft er op deze plaat ook nu weer een plaatsje vrij voor intimiteit, melancholie en nostalgie.

Er zijn heel wat stevige rocknummers zoals openingstrack “Halcyon Days” met scheurend gitaarwerk van Adam Stephens en een harde drumbeat van Tyson Vogel, het explosieve “Song Of Songs”, de naar heavy metal neigende song “Ride Away”, het op iets van ‘Band Of Horses’ lijkende countryfolknummer “Cradle Pyre” en “Winter’s Youth” (zie video). Ze worden op sublieme wijze afgewisseld met rustigere nummers als de ballad “Broken Eyes”, het wat somber nostalgisch terugblikkende “Decay” (onze favoriete song uit dit album) en de hoopvolle afsluiter “Sunday Souvenirs”. Buitenbeentje op dit album is het folky nummer “Willie” dat als een drinkenbroersliedje wordt gepresenteerd.

Er wordt beweerd dat de rustigere nummers hun weg naar de tracklijst van deze plaat hebben gevonden omdat Adam Stephens in 2010 met de tourbus een ernstig ongeval heeft gehad waarbij de bus enkele keren over de kop is gegaan en Stephens vrij zware kwetsuren aan schouder en zenuwstelsel heeft overgehouden. Maar de fans van ‘Two Gallants’ zullen niet echt verbaasd opkijken als ze beide heren deze folkballads horen brengen, want bij hun live shows werd ook in het recente verleden regelmatig een moment van rust en intimiteit ingebouwd.

Het album “The Bloom And The Blight” is dan ook een perfecte weerspiegeling van wat ‘Two Gallants’ momenteel willen betekenen in de muzikale wereld van 2012 en welke richting ze met hun muziek uit willen gaan in de volgende jaren. We gaan er in elk geval nog heel wat plezier aan beleven.

(valsam)

15 november 2012: Crossing Border Festival, Enschede, NL
16 november 2012: Crossing Border Festival, Den Haag, NL
27 november 2012: Botanique - Orangerie, Brussel, BE

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fargo Records

Info: [PIAS]

video