THE LUCKY & TAMARA PETERSON BAND - LIVE AT THE 55 ARTS CLUB BERLIN (DVD & CD)

Als het gaat om grote blues gitaristen, zijn er onmiddellijk zoveel waaraan ik denk. Maar als het gaat om blues artiesten die een dergelijke fantasie en creativiteit combineren in hun muziek is de in Buffalo, New York geboren Lucky Peterson (13 december 1964) gewoon de beste, zijn soulvolle zang en virtuoze gitaarspel, werd en wordt reeds vele jaren alom geprezen. Zijn vader James, zelf een gerespecteerd blueszanger, baatte een aantal clubs uit. Van kindsbeen af werd Lucky dan ook in de blues gedompeld en zijn prille jeugd werd doordrongen van de muziek van Muddy Waters, Buddy Guy en Jimmy Reed. In tegenstelling tot zoveel wonderkinderen verdween hij nooit uit de spotlights. Peterson was amper vier toen hij de novelty song "1,2,3,4" opnam met Willie Dixon als producer en terechtkwam in de bekendste Amerikaanse tv-shows. Op zijn zeventiende betrad hij de band van Little Milton als hammondvirtuoos. In 1989 ving zijn solocarrière aan met het album "Lucky Strike!". Hij is medeauteur van drie nummers en speelt de keyboards, maar op gitaar is hij echter niet te horen. Een jaar later verschijnt op hetzelfde label het eveneens door Bob Greenlee geproduceerde “Triple Play”, waarop hij nu naast keyboards ook gitaar speelt. Dan volgen "I'm Ready" (1993), "Beyond Cool" (1994), "Lifetime" (1996) en "Move" (1997) voor het Verve label. Voor het Blue Thumb label neemt Lucky in 1999 "Lucky Peterson" en in 2001 "Double Dealin'" op. "Black Midnight Sun" volgt in 2002 voor het Franse Disques Dreyfus. Samen met zijn vader maakt hij "If You Can't Fix It", dat in 2004 op JSP verschijnt. Op hetzelfde label verschijnt in 2007 "Tete á Tete", dat samen met Andy Aledort is opgenomen. En Peterson blijft maar doorgaan, want in 2010 verschijnen er zelfs twee albums, "You Can Always Turn Around" voor Dreyfus en "Heart Of Pain" op JSP, in 2011 gevolgd door "Every Second A Fool Is Born". Nu is hij 48 jaar oud en heeft dus al een grote carrière achter de rug. In maart van dit jaar was hij in Berlijn, waar hij een fantastisch concert gaf. Het Duitse Blackbird Music label maakte zeer mooie opnames en deze kan u nu bewonderen, want Lucky Peterson’s eerste live dvd is nu uitgebracht en kreeg de naam: "The Lucky & Tamara Peterson Band live at the 55 Arts Club Berlin". De dvd bevat de live registratie, maar ook vele extra's, zoals een kijkje achter de schermen, interviews en foto's. Daarnaast is er van deze registratie niet alleen een dvd, want er is ook een cd van dit concert verkrijgbaar.

Lucky Peterson is momenteel erg actief. Verschenen er de laatste twee jaren reeds drie releases, nu is er alweer een opvolger, en wat voor één! Lucky Peterson’s eerste liveregistratie is nu uitgebracht en kreeg de naam: "The Lucky & Tamara Peterson Band live at the 55 Arts Club Berlin", aldaar opgenomen op 26 en 27 maart van dit jaar. De dvd bestaat uit een box met twee cd’s en drie dvd’s. Zoals u op de voorzijde van de dvd kan merken neemt Tamara Peterson een belangrijke plaats in bij deze productie, want niet alleen neemt zij in 10 nummers de vocalen voor haar rekening, ook schreef ze bovendien vijf nummers zelf. Naast de Peterson's worden zij op deze dvd omringd door Shawn Kellerman (gitaar), Tim Waites (bas) en Valders (drums) als begeleidingsband. Samen verweven ze zich met deze band tot in de perfectie door, low down & dirty shuffles, Chicago Blues moeiteloos af te wisselen en te mengen met andere stijlen uit het zwarte Amerikaanse erfgoed, als soul, funk en R & B.

En dat Lucky (vocals, Hammond B3, gitaar) tevreden is terug in Europa op te treden is meteen duidelijk met de opener op de eerste cd/dvd: "I’m Back Again" (de dvd's zijn qua opnames gelijk aan de cd’s). Daar hij wat problemen had met het Amerikaanse ministerie van Justitie, mocht hij tijdelijk het land niet verlaten, en heeft het toch wel een heel poosje geduurd voordat hij terug op Europese bodem kon optreden. En dat Lucky duidelijk ook andere problemen kende is even later ook hoorbaar in de slow blues "Trouble" van Ray LaMontagne, werkelijk een song opgedragen aan zijn jonge vrouw die hem gered heeft. Lucky ontmoette zijn vrouw tijdens een optreden in een lokale Afro-Amerikaanse club in het hart van Deep Ellum in Dallas, de stad waar Tamara geboren en getogen is en waar het echtpaar nu gehuisvest is. De opnames zijn zeer gevarieerd, een hele potpourri van genres als blues / R & B, funk-soul, nu-soul, fusion en rock passeren hier werkelijk de revue, en als het de rockkant opgaat is dit bijna grotendeels onder leiding van gitarist Shawn Kellerman al komt Lucky in de dertien minuten durende "Bluesmedley" achter zijn Hammond B3 vandaan om samen lekker mee te jammen. Na "Little Red Rooster", dat blijkbaar nergens aangekondigd staat en "You Shook Me" - songs die voornamelijk dienen om Tamara te introduceren, die plotseling in de zaal komt opduiken en meteen ook gelijk het heft in handen neemt - krijgen we een serie van funky-soul nummers, die ook meteen haar goede alt bevestigen, haar uitstekende communicatieve vaardigheden, haar eigen songs (met als uitschieter het nummer "How Do I, Why Do I " – zie video - en dit in perfecte overeenstemming in de duetten met Lucky, maar het is duidelijk dat zij meer gericht is tot de meer sfeervolle soul, funk en moderne jazz. De tweede dvd begint met een aantal covers, vooreerst een stevig begin met Rico McFarland's "Giving Me The Blues", met prima orgelwerk, de soul ballad "Ta' Ta' You", de post-blues song van Johnny 'Guitar' Watson en "It Ain't Save" van het duo Clarence Carter en George Jackson. Na eerder wat mindere covers die daar opvolgen, nl. "I'm Ready" van Willie Dixon en "16 Who's Been Talking?" van Chester Burnett, komt Lucky Peterson terug aanzetten met zijn gedreven slidewerk in Robert Johnson's "Dust My Broom". Even later is Tamara wederom van de partij in een versie van Prince "Kiss" en twee eigen songs "Last Night You Left" en het afsluitende "Real Music".

Hun persoonlijke songs die zij met veel gevoel voor het voetlicht brengen, gelardeerd met Lucky’s uitstekende gitaarsolo's en heerlijk Hammondspel, zijn direct herkenbaar en zeer smaakvol. Geen 12-bar nummers hier, je hoeft alleen maar te genieten van alles wat Lucky & Tamara Peterson op deze dvd's laten horen. Er is niets overspeeld. Het is gewoon een kwestie van het volgen van ieders eigen typische muziekstijl die zij door de jaren hebben ontwikkeld en die heel wat bluesliefhebbers weet te boeien. Het verschil tussen wereldlijke muziek en religieuze muziek is nog steeds aanwezig onder Afro-Amerikanen, en dat is maar goed zo. De dvd "The Lucky & Tamara Peterson Band live at the 55 Arts Club Berlin" smelt op knappe wijze al deze invloeden samen. Ietwat gepolijste muziek, maar steeds worden de songs met veel emotie en power gebracht. Bovendien is hierbij een bonus dvd met een kijkje achter de schermen, hun aankomst in Berlijn en tijdens de voorbereiding van het concert, zien we hoe de bandleden Shawn Kellerman, Tim Waites en Raul Valdes zich gedurende een kleine 15 minuten hun opwarmen. Natuurlijk is er ook het gebruikelijke interview met het echtpaar Peterson, waarbij Tamara toegeeft niet zozeer door de blues beïnvloed te zijn, maar eerder door jazz en Lucky als hij met de auto op de weg rijdt nooit naar blues luistert maar eerder zijn gading vindt tussen gospel cd’s. Voor ons niet gelaten, want wat we hier te zien en te horen krijgen is gewoon klasse, en hopelijk de aanzet om The Lucky & Tamara Peterson Band volgend jaar op vele festivals te verwelkomen.

 

.

DVD's & CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding cd of dvd:
LUCKY & TAMARA PETERSON BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blackbird Music

video