BART DE WIN - EASY TO SEE

Als u Bart de Win niet kent, dan is u dat grif vergeven: de man heeft in het eigen Nederland al een aardige weg afgelegd, maar dat is vooral voor lokale consumptie, al is de waardering onder collega's geenszins door grenzen van welke aard ook ingeperkt. Het is bij ons in Vlaanderen (en Wallonië) niet anders, zoals fans van rootsmuziek en alle genres buiten de mainstream maar al te goed weten. Bart is geschoold jazz pianist en wisselde lesgeven af met jazz zang studies. Maar het muziekmaken won het. Tot vorig jaar was hij, en dat gedurende ruim vijftien jaar, lid van deVaste Mannen, begeleiders van Gerard Van Maasakkers. Gerard is hier veel te weinig bekend, maar is met zijn pakkende luisterliedjes in streektaal een beetje de tegenhanger van Wannes Van de Velde en Willem Vermandere. Bart de Win werkte onder meer met de Zuid-Afrikaanse dichter-zanger-componist Gert Vlok Nel (zijn 'Beaufort-Wes se beautiful Woorde', in Afrikaans én Engels dooreen, uit 2006, en de bijbehorende Nederlandse documentaire over dat dorp in Zuid-Afrika, zijn nog steeds verplichte 'lectuur') en de uitstekende country artiest Kevin Welch '('A Patch Of Blue Sky' uit 2010 is een goeie intro)

Als solist is Bart de Win, die intussen de vijftig nadert, een laatbloeier. Zijn talenten als jazz vocalist werden al lang onderkend, maar pas in 2009 kwam 'The Simple Life' uit, in 2011 gevolgd door 'Little World'. Voor beide platen maakte hij gebruik van, onder anderen, muzikanten uit Austin, TX. Het gevolg van deze lange incubatieperiode is dan ook dat zijn nieuwste 'Easy To See' een voldragen album is van een uitstekend zanger, componist en pianist die je het klappen van de zweep niet meer moet leren. Folk en jazz spelen een veel mindere rol op de cd, al zit Barts verleden natuurlijk verwerkt in het geheel. 'Easy To See' laat zich best omschrijven als 'Americana plus', van stevige country tot ballads, of moet je deze standards noemen. Een cd waar bovendien de naam BJ Baartmans op verschijnt, heeft automatisch een streepje voor. Da's geen kwestie van bevooroordeeld zijn, maar de man laat zich nu eenmaal uitsluitend in met kwaliteit, zowel op zijn soloplaten als bij JW Roy, en ook als producer.

In die laatste hoedanigheid nam hij het volledige opnameproces waar van 'Easy To See' van Bart De Win, maar vooraleer we de hoesinfo bekeken, hadden we de cd al een flink aantal keren opgelegd, en toen lag ons oordeel al zo goed als vast. De opnames gebeurden in Studio Wild Verband in Boksmeer, Nederland, maar een aantal gastbijdrages werden ingeblikt in Texas (Walt & Tina Mitchell Wilkins, Jimmy Davis en anderen), Chicago (Allison Russell en JT Nero) en Londen (Gilad Atzmon op sax en klarinet) Voor vele andere medewerkers moest men niet zo ver reizen: de eigen band, The Simple Life, vormt uiteraard de ruggengraat in de begeleiding. De viool van Joost Van Es werd in Utrecht opgenomen. Iain Matthews woont nu eenmaal in Nederland. De Win treedt overigens op als lid van de herrezen Matthews Southern Comfort. BJ Baartmans en Elly Kellner horen ook tot de groep die in 1970 van Joni Mitchells 'Woodstock' een wereldhit maakte. Er zijn nog plannen en projecten, die men terugvindt op de site van Bart.

'Easy To See' begint lekker up tempo met 'Next Time' en gaat op de goeie vibes verder met countrydeun 'Close The Door' om uit te monden in een dijk van een ballade, 'Dear Memory', met Bart op Rhodes en BJ aan de slide. In de zangstijl van de tragere nummers hoor je natuurlijk wel iets van Barts jazz achtergrond, en dat is gelukkig, want de bijzonder goeie zang is een deel van de meerwaarde van de cd. Je weet na dit trio al met zekerheid dat deze cd het werk is van een straffe ploeg met een frontman die op de hoogte is van zijn taak. Dan moeten de volgende composities natuurlijk wel van dit hoge niveau blijven. Dat blijkt geen punt. Nummer vier 'These Are The Times' is een heerlijk luchtige song, maar als je de tekst doorneemt dan blijkt deze halve reggae toch een flinke aanklacht te zijn tegen de virtuele maatschappij waar Bill Gates en Mark Zuckerberg ons in hebben gekatapulteerd: 'These are the times that we've been waiting for, finally we're all online...' en 'We're one big happy family, hooked on digital drugs' laten aan duidelijkheid niets te wensen over.

'Stepping Through', de titelsong (in duet met Arianne Knegt) en 'Songs', een fraaie reflectie op het het vak van songsmid, vormen een mooie overgang naar twee van de sterkste nummers: 'No Sugar', met Bart op de wurlitzer en Atzmon meesterlijk op de klarinet, is een heerlijke brok zwoele slow funk. Een song zoals Tom Waits ze graag schreef in de seventies. Het volgende 'You Really See Me' is dan weer een verkapte gospel die je zo in een kerkje in New Orleans plaatst... Of toch weer niet: het kan ook in de bar aan de overkant. De dobro van BJ, Barts sterke pianowerk en de machtige harmony vocals van Arianne Knegt en Birgit Wijdemans zijn een lust voor het oor. Hallelujah! 'Man Out Of Me' rockt een eind weg, het dromerige 'Gone' en de grootse ballad 'Riversong', waar ook een Rufus Wainwright wat mee zou kunnen aanvangen, sluiten het foutloze parcours af. Bezield vakwerk.

Antoine Légat

De Nederlandse tour van Walt Wilkins & The Mystiqueros uit Austin (Texas) en Memphis (Tennessee) belooft fantastisch te worden. Deze Texas Hill Country supergroep, die een podium biedt aan een prachtige verzameling getalenteerde muzikanten en songwriters, is schatplichtig aan de seventies countryrock uit Texas en de West Coast (onder meer prachtige meerstemmige vocalen), maar ook geïnspireerd op de soul, en kent daarnaast invloeden van Tex-Mex en de Mississippi Delta blues. Kortom, een bonte verzameling muzikale geesten die oorspronkelijke liedjes vertolken (naast een enkele goedgekozen cover) op een aanstekelijke en zeer geïnspireerde manier. Tijdens de tour zal Bart de Win, het enige Nederlandse lid van de Mystiquero-familie, de band bijstaan op toetsen en accordeon. 

Walt Wilkins: guitar, vocal
Jimmy Davis: guitar, vocal
Bill Small: bass, vocal
Bart de Win: keys, accordeon

Oct 27 House concert Nuenen @Bart & Arianne (only a couple of seats left)
Oct 28 Grandcafé Berlage Eindhoven
Oct 29 House concert Purmerend (sold out)
Oct 30 Stania State Oentsjerk
Oct 31 Van Bracht Aarle-Rixtel
Nov 1  Q-bus Leiden
Nov 2  Keerpunt Spijkerboor
Nov 3  Poppodium PX Volendam
Nov 4  Roepaen Ottersum

Meer concerten op de website

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Shine A Light records

video