CAROLYN MARK – THE QUEEN OF VANCOUVER ISLAND

Canada is een land dat me ontzettend boeit. Enerzijds omdat er niemand zijn voordeur op slot doet en er toch zeer weinig criminaliteit is, in tegenstelling tot buurland de VS. Anderzijds door een hele trits interessante muzikanten en platen die uit dat land komen. Een ervan is deze Carolyn Mark. Zij maakte in 2000 al haar eerste plaat. Daarna was ze te horen op platen van anderen: Neko Case, Great Lake Swimmers of in duo vorm met dezelfde Neko Case of zoals in haar vorige plaat met NQ Arbuckle. Voor haar solo carrière was ze al een achttal jaar lid van de “all girl” band The Vinaigrettes. Haar vorige en zesde plaat “Let’s Just Stay Here” samen met NQ Arbuckle won in Canada de Juno Award (Canadese Grammy) voor beste rootsplaat. Het mag dan ook niet verwonderen dat bij het openen van het pakje te bespreken cd’s een zekere opwinding van mij meester werd bij het zien van deze cd.

De cd werd opgenomen op 4 locaties tussen LA en Vancouver in 5 sessies met elke keer een verschillende bandbezetting. Dit maakt dat deze plaat zeer afwisselend is. Carolyn schreef 11 van de 12 songs. Vanaf de intro van het eerste nummer “Poor Farmer” is het raak. Het begint met een stem door oude telefoon en gaat over naar een knappe korte song gebracht samen met bassiste Terri Upton. De inspiratie voor deze song is vooral het accent in Michigan waar “performer” en “poor farmer” hetzelfde klinken. Dan volgt de titelsong die een vlotte roots popsong is met een full band. Een aanstekelijk refrein met vele “shalalala’s” in de achtergrond en een spring in t veld gevoel. “Baby Goats” is een song die in ongeveer elk radioprogramma airplay kan krijgen. De song gaat over het zich slecht voelen. Hiervoor gebruikt ze het beeld van achtergelaten dieren. In deze song is het de gitaar van Paul Rigby (band Neko Case) en de trompetsolo van Tess Kitchen die de show stelen. Carolyn slaagt er in de songs genoeg toegankelijkheid te geven dat ze niet enkel voor genreliefhebbers zijn. “Not Talk” is daar een voorbeeld van: de song heeft een duidelijke country feeling, een Duane Eddy gitaar maar toch genoeg vlotheid om op de radio te kunnen.

Een song die ze op single zou moeten uitbrengen (maar er zijn meerdere kandidaten) is “Best Friend”. De song is een vrolijk uptempo nummer waar vaste gitarist Tolan McNeil lekker loos mag gaan in een solo. De enige cover van de plaat is er een van Elvis: “Flaming Star” is niet het bekendste nummer van The King maar dit melancholische nummer krijgt een mooi nieuw kleedje met huppelend tempo, trompetten en een koortje. Dan neemt ze een beetje gas terug in het solo gebrachte “Nobody ( ’s Perfect)” over de zoektocht naar de perfecte geliefde. Een mooie singer songwriter song. “Mellie’s Book” is weer een full band pop roots song. Een van de sterkste songs op deze plaat is zeker “Not Like The Movies” : een song over toeren en de vervreemding van het sociale weefsel van de artiest in kwestie. Kortom niet het romantische beeld dat bij beginnende muzikanten leeft. Mooie gitaar van Jon Wood. Een jazzy folk niemendalletje is “The Cereal Is The Price”. Maar het album eindigt met een tweeluik dat gerust de “hoofdschotel” mag genoemd worden. Het beeld dat hier gebruikt wordt is dat van de hoer. Het afdalen van koningin tot oude hoer als men niet meer kan voldoen aan de verwachtingen van de jeugd. “Old Whores” is een mooie melancholische song of deze neerwaartse trend met mooi pianospel van Carolyn, gevoelige zang en knappe steel gitaar. Meesterlijk. Daarna volgt “You’re Not A Whore (If No One’s Paying)” waar ze met full band een metafoor gebruikt voor de muziekindustrie. In deze up tempo song komen enkele merkwaardige solo’s: een gorgelsolo en een kinderkoor.

Het besluit is duidelijk: dit is een zeer goede plaat van een artieste die met de jaren beter wordt in het songschrijven. Ze zingt sterk en weet zich te omringen door bekwame collega’s door het respect dat ze bij hen heeft. Maar ze is niet te beroerd om in functie van de song de bezetting te wijzigen zodat de afwisseling steeds voor de nodige aandacht zorgt. Groeiplaatje van een groeiartieste.

(Lisael)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mint Records
Distr.: Sonic Rendezvous