DAN BERN - DRIFTER & DOUBLE HEADER

Dan Bern(stein) (*) werd in 1965 geboren in Iowa, de staat die sommige boosaardige Amerikanen zowat beschouwen als het 'hol van Pluto'. Zijn illustere voorganger in het singen en songwriten is amper beter af omdat hij van Minnesota is. In beide gevallen heeft het weinig te maken met hun kwaliteiten. We maken expliciet de link met Bob Dylan omdat Dan Berns eerste full cd uit 1997, strategisch 'Dan Bern' geheten, begon met het sterke, maar wel érg Dylaneske 'Jerusalem'. Deze parel opende ook al zijn eerste EP 'Dog Boy Van' (1996) en leverde hem zoals te verwachten was meteen een boel vergelijkingen op. Hijzelf heeft daar leuke uitspraken over gedaan. Wie Dylan denkt, heeft alras over Woody Guthrie en Phil Ochs, maar ook namen als Bruce Springsteen (mede dank zij zijn vroege 'politieke' werk) en Elvis Costello (de sardonische humor) doken op. Ai, ai, ai...

Maar 'Dan Bern' bewees vooral dat we met een origineel talent te maken hadden, iets wat hij honderden songs en achttien cd's lang (u berekent wel zelf de frequentie!) bewees, sindsdien. Dat hij daarnaast ook courant muziek maakt voor film en gelijkaardige projecten, toch sinds 2007, een roman schreef ('Quitting Science' in 2004 onder de alias Cunliffe Merriwether; hij schreef wel zelf het voorwoord als Dan Bern!) en schildert, mag ook al op zijn cv staan. Nu is hij terug van nooit weggeweest, samen met zijn intussen vertrouwde band uit LA, het vierkoppige Common Rotation (dat ook los van Dan opereert en platen opneemt) en met een reeks gasten. De cd's heten 'Drifter' én 'Doubleheader'. Er zou zelfs nog een derde cd zijn, 'Wilderness Song. Adapted From The Writings Of Everett Ruess', maar die bereikte ons vooralsnog niet.

'Drifter' begint op grootvaders wijze, vintage Bern: 'Luke The Drifter' verschaft de cd meteen haar naam. Pas later wordt een ander verband duidelijk. De song is begiftigd met een prachtige tekst, waarin de nodige knipogen zitten: 'And I found myself writing long poetic lines with awesome rhythms... And maybe you're thinkin' Dylan, but to me it's just that shit Alexander Pope was runnin...' Alexander Pope was een dichter uit de vroege achttiende eeuw! Verderop komt ook diens vriend Jonathan Swift (die van 'Gulliver's Reizen') even langs. Er zit nog ongewone namedropping in het lied (tennissterren Monica Seles en Marion Bartoli bij voorbeeld) 'Maybe I'm Luke The Drifter and my nature is to drift', stelt hij gaandeweg. Luke The Drifter was zoals velen ongetwijfeld weten een bijnaam die Hank Williams zich aanmat, naar zijn band The Drifting Cowboys. Zoals altijd zijn ze teksten dus het uitpluizen meer dan waard.

Nummer vijf 'Rainin' In Madrid' is een loeier van ballad, met een prachtige melodie en een tekst die de toestand van Spanje vergelijkt met die van de States ('Maybe our economy is going to the dogs, maybe we'll have flamenco music like they've always done in Spain, maybe we'll have a champion like Rafael Nadal...'. Ook Federico Garcia Lorca steekt zijn neus aan het venster. Het volgende 'I'm Not From Around Here' weet eveneens emoties los te weken. Halfweg de cd staat de onbetwiste blikvanger: 'Swing Set' is een duet met Emmylou Harris, een naam die altijd geweldig staat op je cd. Dan schreef het voor een Jonathan Demme non Broadway productie, 'Family Week'. 'Haarlem' laat de clown Bern weer even los: 'I like it, I think it's good for me, I don't do it enough so I'll probably go to the sauna, to Haarlem, the Dutch one'. Verwijzingen naarVincent en Theo Van Gogh en zowaar Pim Fortuyn zijn in de prijs inbegrepen.

Het bijna zes minuten lange 'Mexican Vacation' is een volgend hoogtepunt. Songs als 'Capetown' en 'Home' geven verder inhoud aan 'Drifter': de zwerver is Dan Bern zelf, eentje met literaire ambities, zoals de opener al aantoonde, en de cd is het fragmentair verslag van zijn dwaaltochten over deze planeet. Dat zet hij in de verf in het voorlaatste nummer, weer zo'n liedje om te omhelzen: 'Love Makes All The Other Worlds Go Round'. 'These Living Dreams' levert het fijne slotakkoord van een cd die Bern, overigens begiftigd met een stem uit de duizend, op zijn best laat horen. 'Drifter' is een uitstekende introductie tot dit fenomeen.

'Doubleheader' is opgenomen in de Tri Studios van Bob Weir (Grateful Dead) De achttien songs gaan alle over Dan Berns passie, baseball. Ze komen uit bijna dertig jaar songschrijven. Het album herneemt 'The Golden Voice Of Vin Scully' dat ook op 'Drifter' staat. Je moet al een heel grote fan van die typisch Amerikaanse sport zijn om dit allemaal meteen te begrijpen zoals Bern het bedoelde, maar zoals altijd bekoren Dans songs door melodie, arrangement en een eindeloze afwisseling. De toevoeging van de vocale harmonieën en de blazers geven die nog extra ademruimte. Met onze beperkte kennis halen we hier '42' uit, dat geen enkele ploeg meer gebruikt omdat 42 het nummer was van Jack 'Jackie' Robinson, de eerste zwarte die in de Major League speelde (ook Garland Jeffreys schreef over dit belangrijke rolmodel voor zwarten en de Civil Rights Movement), toch sinds zestig jaar tevoren de 'apartheid' was ingevoerd in het Amerikaanse baseball. In de song gebeurt wel iets ongewoons met die '42'...

'Lou Gehrig's Disease' doet allicht een belletje (zeg maar een Klokke Roeland) rinkelen bij wie toch iets weet van de States: Lou Gehrig was omzeggens de Eddy Merckx van het baseball tot het ALS (amyotrofe laterale sclerose) hem te pakken kreeg. In zijn laatste jaren gingen zijn ooit zo geweldige prestaties daardoor stelselmatig achteruit, al duurde het even voor de diagnose gesteld was... De ziekte velde hem net voor zijn 38e verjaardag, in 1941. ALS wordt in Amerika nog steeds 'Lou Gehrig's disease' genoemd. Met die terminologie drijft Dan onbehouwen de spot! Dat ook Babe Ruth ergens ter sprake zou komen, was een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: 'Johnny Silvester Comes Back To Visit The Babe' heet het ontroerende lied dat door een trompetsolo en de interventies van de andere blazers een epische dimensie krijgt. Het verhaal is dan ook merkwaardig te noemen. 'Rincon' is een heerlijke deun met evenzeer een bijzondere geschiedenis aan de basis. In 'When My Buckner Moment Comes' zit een aanstekelijke swing.

Variatie troef dus. 'Year-By-Year Home Run Totals Of Barry Bonds' is een muzikale grap, een hilarisch gegoochel met cijfers, waardig van een Loudon Wainwright III. Giantsster Barry Bonds speelt ook een rol in het al vernoemde 'Rincon'. In het inlegvel biedt Bern naast de teksten ook summiere uitleg aan bij elke song, want af en toe heeft hij het ook over lieden die zelfs de hardcore fan niet zal kennen, zijn vriend John bij voorbeeld: talent zat voor de sport, maar zijn gezondheid liet het afweten. Ondanks zijn 'USA only' thematiek (alsof Raymond 'Aan de Meet' van het Groenewoud een plaat zou maken over Belgische cyclo-crossers, Sven Nys, Kevin Pauwels en Niels Albert!... Ray heeft wel songs over voetbal, dus... misschien een idee?) is 'Doubleheader' een plaat die een aangename beluistering garandeert, want zeg nu zelf: 'All is fair in love, war and a baseball game'! 'Drifter' is dan weer een volmondige aanrader, zeker voor de liefhebber van singer-songwriting en een leuke volgende episode in de rijke Dan Bern story.

Antoine Légat

(*) Pas tijdens een trip in Litouwen vernam hij dat de oorspronkelijke familienaam 'Bernstein' veranderd was in 'Bern', toen zijn joodse familie van daaruit was emigreerde. Hij schreef er (uiteraard!) songs over en gebruikt daarom de naam Bernstein.

Artiest info
Website