BLACK PRAIRIE – A TEAR IN THE EYE IS A WOUND IN THE HEART

‘Black Prairie’ is de groepsnaam van een op bluegrass geënte folkformatie die in 2007 in Portland, Oregon boven het doopvont werd gehouden door twee leden van de popgroep ‘The Decemberists’. Dobrospeler Chris Funk en bassist Nate Query besloten om een zijproject op te starten waarbij ze bluegrassnummers konden brengen, iets wat bij ‘The Decemberists’ tot op dat moment helemaal taboe was gebleven.

Zij vroegen aan de bij die groep spelende accordeoniste Jenny Conlee-Drizos om zich ook bij ‘Black Prairie’ te voegen en ze vervolledigden de nieuwe groep met zangeres en violiste Annalisa Tornfelt (o.a. ‘Bearfoot’ en ‘The Woolwines’) en gitarist Jon Neufeld van de formatie ‘Dolorean’. Pas drie jaar later in 2010 verscheen een eerste album op de markt onder de titel “Feast Of The Hunter’s Moon” en nu was de tijd gekomen om daar een waardige opvolger voor klaar te stomen met de cd “A Tear In The Eye Is A Wound In The Heart”.

Naast bluegrass kunnen we in de zestien tracks op deze nieuwe plaat ook invloeden horen uit de traditionele Baltische klezmermuziek en ook jazzmuziek is nooit helemaal weg te denken als je naar de liedjes van ‘Black Prairie’ zit te luisteren. Bij een aantal nummers krijg je als luisteraar het gevoel dat je op één of andere zigeunerbruiloft zit mee te dansen.

De eerste single die uit deze tweede plaat werd getrokken was “How Do You Ruin Me” en nu wordt de schitterende song “Nowhere, Massachusetts” (zie video) als opvolger op single gelanceerd. Topproducer Tucker Martine nam plaats achter de knoppen in de opnamestudio en zorgde voor een zeer knap en harmonieus geluid op dit album. De voornamelijk filmische songs werden door alle bandleden samen gecomponeerd en in elkaar geknutseld tot het sterke werk dat wij op deze mooie plaat kunnen beluisteren.

Als Annalisa Tornfelt zingt, dan doet ze dat meestal op een etherische, melancholische wijze waarbij haar engelenzang schril afsteekt tegen de traditionele Oosteuropese klanken die de bandleden ter begeleiding hebben klaargestoomd. Het is net die opvallende contradictie in hun muziek die van dit album van ‘Black Prairie’ een uitzonderlijk werkstuk heeft gemaakt.

In totaal zijn er acht instrumentale tracks en evenveel gezongen nummers, waarvan wij “Rock Of Ages”, “Nowhere, Massachusetts”, het wat donkere “How Do You Ruin Me?”, het ijzersterke “What You Gave Me”, de zachtjes mijmerende tracks “Little Songbird” en “Lay Me Down In Tennessee” en het aan de in 1986 overleden leadzanger van ‘The Band’ “Richard Manuel” opgedragen walsnummer heel warm bij u durven aan te bevelen.

(valsam)
“The dreamy folk songs that fiddler Annalisa Tornfelt is singing so heartfelt and moody are in strong contrast with the traditional Baltic klezmer instrumental tracks which make you feel like attending a joyful gypsy wedding in Rumania. This blending of both music styles makes this new record of Portland, Oregon’s band ‘Black Prairie’ exceptional and extraordinary good.”
– www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sugar Hill Records
Info: Hemifran

video