SOPHIE HUNGER – THE DANGER OF LIGHT

Dat Sophie Hunger ooit het best bewaarde geheim van de Zwitserse muziek scène werd genoemd is een periode die al lang achter deze buitengewoon getalenteerde singer-songwriter ligt. Haar eerste, zelf geproduceerde album uit 2007, “Sketches On Sea” veilde ze succesvol op elk concert en een jaar later prijkte deze dame al op nummer één in de Zwitserse album charts, met de hooggeprezen folk-pop opvolger “Monday’s Ghost’’. Een artiest schept vertrouwen uit zulk een succes en na weer maar eens een bevestiging van haar kunnen op “1983”, verbaast ze vandaag opnieuw de wereld met een prachtplaat, “The Danger Of The Light”. Haar doel was op dit album de energie en de sound van haar wervelende live shows te evenaren en wie kon ze hiervoor beter in huis halen dan producer Adam Samuels, die zijn adelbrieven al verdiende bij artiesten als Warpaint, John Frusciante of Daniel Lanois. Dat je onmiddellijk bij de eerste noot al overvallen wordt door dit organische live gevoel is een dikke pluim op de hoed van Samuel, maar met de grootste eer gaat natuurlijk Sophie Hunger aan de haal, die zich ontpopt als een veelzijdige vlinder die dartel fladdert in een unieke, alternatieve stijl mix van folk, jazz, rock, blues en soul.

Sophie Hunger legde voor “The Danger Of The Light” de lat Olympische hoog . Het album kreeg maar liefst twee opnamesessies, één met haar eigen muzikanten, waaronder multi-instrumentalist Michael Flury, drummer Alberto Malo en bassist Simon Gerber in Frankrijk, en een tweede sessie in Los Angeles met klinkende namen als Josh Klinghoffer (gitaar bij Red Hot Chilli Peppers en PJ Harvey),Nathaniel Walcott (piano en trompet bij Bright Eyes) en Stephen Nistor (drums bij Daniel Lanois en Danger Mouse). Terug in Zwitserland werden deze West Coast opnames vervolledigd door de Sophie Hunger Band en het eindresultaat “The Danger Of Light” is er eentje in te lijsten. Enkel al de gevarieerde cocktail van jazz, rock en blues die Michael Flury uit zijn trombone spuwt is zeer indrukwekkend. Voeg hierbij nog de adembenemende stem en de unieke, inventieve arrangementen die Sophie Hunger blijkbaar uit de losse pols schudt en je hebt een topper in wording.

“The Danger Of Light” trapt wervelend af met Sophie’s vragenspel in het razendsnel walsende “Rererevolution”, dat je bijna panisch naar adem doet happen met een gedreven jazzy pianotoets, kletterende handklap en drampercussie, om dan mijmerend fraserend stil te vallen en met warme blazers een Western dessert feel door deze song te laten waaien: een geniale compositie noemen ze zoiets. Het kan echter alle artistieke kanten uit op dit album. De trieste fluisterstem van Hunger bijgestaan door ijle koorstemmen, hullen de pianoballade “Souldier” in sombere mystiek, maar in het refrein barst deze song open met een krachtige rocksound die de schouders van deze soldaat onbreekbaar moeten maken. Op “LikeLikeLike” klinkt Sophie dan weer als een bluesy dansende lentevogel, geruggensteund door een afro klinkende drumroffel, akoestische gitaar, schetterende trompet en krachtige pianotoetsen, die je meetronen naar een vreugde uitbarsting in een hemels in koor uitgeroepen “I Like To See You”. Ook het Duitstalige “Das Neue”, waar ze verloren loopt in deze nieuwe wereld, klinkt bluesy en jazzy met dissonante noten van trompet, piano, gitaar en viool en vormt samen met de in het Zwitsers gezongen en diep ontroerende pianoballade, “Z’Lied Vor Freiheidsstattue”, de twee nummers uit de elf die misschien niet Engelstalig zijn, maar toch enorm universeel klinken. Sophie Hunger is als dochter van een diplomaat een echte wereldburger, zoveel is duidelijk en dat geldt ook voor haar muziek. Het smekende “Can You See Me?” klinkt uiterst soulvol en snijdt door merg en been met haar hoge, kraakheldere stem, die mooi contrasteert met de elektrische gitaartokkel op de achtergrond, terwijl het funky, trombone gedreven “Holly Hells” richting hiphop uitdrijft met een drive en passie die ook een Ani Di Franco bezielt. Of dit nog niet genoeg is werpt ze zich in de verstillende afsluiter “Take A Turn” op als waardige singer-songwriter, met spaarzame begeleiding van akoestische gitaar en meeslepende mondharmonica en geeft ons als afscheid nog een wijze levensles mee: heb zelfvertrouwen, voor verandering is het nooit te laat.

Sophie Hunger zal met dit intrigerende “The Danger Of Light” zeker hoge ogen gooien. Haar internationale doorbraak is ondertussen al een feit, maar denk maar niet dat ze op dit album op haar lauweren rust. Sophie Hunger toont daarentegen een avontuurlijke frisheid en een veelzijdige creativiteit die weinigen gegeven is. Live zulle deze nummers zeker nog aan experimentele kracht winnen, maar dit zal geen eenvoudige opdracht worden want “The Danger Of Light” benadert echt de perfectie.

Yvo Zels

06.11.2012, AB, Brussel
11.11.2012, People's Place, Amsterdam (NL)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Two Gentlemen
Distr.: Rough Trade

video