HION MARTELL – ULTIMATE HIGH

Twee jaar geleden schreef ik hier een recensie over het album “Hion Martell Will Cure Any Disease” van de Zweedse formatie Hion Martell, die met hun groepsnaam een ode willen brengen aan de wereldberoemde cognac waar ze alle vijf zo enthousiast over kunnen zijn en graag met volle teugen van genieten.

De groep heeft al zeven volwaardige platen op hun repertoire en met hun achtste cd “Ultimate High” brengen ze nu een muzikaal overzicht van wat ze zelf als hun beste nummers uit die vorige platen beschouwen. Het ontstaan van deze formatie dateert al van 1992 toen zanger en songschrijver Christer Nilsson in het Zweedse stadje Ljusdal een aantal vrienden om zich heen verzamelde om samen muziek te gaan maken. In het begin werd de inspiratie voor hun overwegende rockmuziek vooral opgedaan bij gevestigde waarden als ‘The Rolling Stones’, ‘Lynyrd Skynyrd’ en JJ Cale.

De bezetting van ‘Hion Martell’ onderging doorheen de voorbije 20 jaar diverse wijzigingen en het was een komen en gaan van muzikale medewerkers, maar Christer Nilsson bleef de constante waarrond de band bleef optreden en platen uitbrengen.

Deze verzamelaar begint met het nummer “High On Martell” uit hun eerste album “…For Your Exquisite Delight” uit 1993 waarmee ze voor het eerst in de schijnwerpers kwamen en waar ze hun groepsnaam dus aan te danken hebben. Andere leuke nummers uit deze collectie van 14 songs zijn “Love On The Floor”, de ballad “Peace Of Mind”, het bluesrocknummer “Queen Of Cheap Thrills”, het door countrymuziek beïnvloede liedje “Southern California”, het als iets van ‘Creedence Clearwater Revival’ swingende “Peace” uit de gelijknamige cd uit 2002, “Breakin’ Up Again” en “New Guru Shuffle”.

Op de video bij deze recensie kunt u zelf ook eens naar ‘Hion Martell’ kijken via een live opname uit 1993 van de song “Damned If They Don’t”. Eind vorig jaar verscheen het nummer “Water” op single als voorloper van “Ultimate High” waarmee de band hun 20-jarig jubileum vieren.

We stellen voor om nog een flesje van die hele goede cognac te openen en er samen ééntje te drinken op de 20-jarige carrière van deze Zweedse band ‘Hion Martell’. We willen hen dan ook graag nog eens 20 jaartjes meer muzikaal plezier toewensen, zodat ook wij daar dan kunnen van genieten.

(valsam)
“With 14 songs that were selected from their seven albums released since their start in 1992, the Swedish band ‘Hion Martell’ is celebrating their 20 years young career in rock music with the compilation record ‘Ultimate High’. Let’s open another bottle of their preferred exquisite cognac and toast to Christer Nilsson and his band for another 20 years of joy, fun and lots of great music.”
– www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

video

Info: Hemifran