COEM – WAVE TO US ON YOUR WAY TO THE TOP

Als je een muziekgroepje begint en op zoek gaat naar een geschikte naam lijkt het ons toch wel wat onwaarschijnlijk dat je dan bij iets als ‘Coin Operated Entertainment Machine’ terecht komt. Toch is het dit wat vijf jonge Limburgers moet overkomen zijn toen ze veertien jaar geleden besloten om onder die naam te gaan optreden en platen uit te brengen. Gelukkig was er een wijze man in de buurt die hen adviseerde om die onmogelijke naam wat meer redelijk te maken door te kiezen voor de voor de hand liggende afkorting ‘COEM’.

Zo geschiedde en de vijfkoppige band met zanger-gitarist Marc Wetzels, gitarist en toetsenman Patrick Calvelo, gitarist-keyboardsspeler Stoffel Hias, bassist Tom Sterkendries en drummer Jo Wetzels kon zich op het maken van hun popmuziek gaan concentreren. Daar ontstonden een aantal platen uit met begin dit jaar nog een compilatiealbum “Not A Single Collection” waarbij werd teruggeblikt op hun vijf eerdere releases uit de periode 2000 tot 2008.

Nu is er vijf jaar na hun laatste album “We’ve Got Speakers On The Outside Of Our Spacecraft” eindelijk een nieuw schijfje onder de toch wel wat cynische en ook al zo lange titel “Wave To Us On Your Way To The Top”. Dit nieuwe album werd in Berlijn opgenomen, bestaat uit acht verse, melodieuze popcomposities van ‘COEM’ en werd eind juli al in cd-vorm en als vinylplaat op de markt gebracht in eigen beheer.

Invloeden uit experimentele pop en uit de jazzmuziek zitten haarfijn verwerkt in enkele tracks op deze plaat. Opener “Miles Away” is een lekker popdeuntje met een aanstekelijke gitaarriff aan de basis. Andere hoogtepunten uit de acht nummers tellende tracklijst zijn de songs “Clarity”, het melodieuze “Ending Song”, het sfeervolle “A Massive Shadow” en de albumtiteltrack “Wave To Us On Your Way To The Top”.

Ondanks het feit dat de bandleden van COEM allen op de leeftijd van 40 jaar afstevenen, klinkt hun muziek nog altijd hip, fris en jeugdig en lijkt hun werk met elke nieuwe plaat steeds professioneler en meer gepolijst te klinken. We zijn dan ook benieuwd of deze muzikale rondreis in de volgende jaren zal worden verder gezet en even benieuwd naar welke krankzinnige albumtitel COEM tegen die tijd zal bedenken.

(valsam)

21 september 2012: Dok - Gent
10 oktober 2012: Beursschouwburg - Brussel
13 oktober 2012: Muziekodroom - Hasselt

 

 

Artiest info
Website  
 

Info: 62 TV Records - Filip De Groote