MATHIJS LEEUWIS – HET IS AL LANG GELEDEN

“Wijnen uit Frankrijk” is de titel van een liedje uit de nieuwe plaat van de 27-jarige Nederlandse zanger en songschrijver Mathijs Leeuwis. Pas teruggekeerd van een heerlijke vakantie in het hartje van de Franse ‘Provence’ en met de daar (soms wat te veel) geproefde wijnen nog vers in het geheugen spreekt het voor zich dat we met veel plezier weg mijmeren in de herinneringen bij het kijken en luisteren naar dit mooie nummer in de bijgevoegde video.

Maar deze muzikant met zijn wat hese stem uit Tilburg in de Nederlandse provincie Noord-Brabant heeft nog veel meer in zijn mars dan die ene song. Zijn nieuwste album “Het Is Al Lang Geleden” is op onze recensietafel beland in de vorm van een vinylplaat die in een mooi verzorgde en originele kartonnen hoes verpakt zat en om ons leven nog wat ter vergemakkelijken zat er bovendien ook nog eens een cd-versie van hetzelfde album bij.

Met al deze verwennerij kunnen wij natuurlijk niet anders dan lovend spreken over de tien liedjes op “Het Is Al Lang Geleden”. Mathijs Leeuwis brengt als een echte taalkunstenaar weldoordachte en betekenisvolle songteksten op sobere muziek die varieert tussen country, pop, blues en folk.

Liedjes over dingen die uit het leven zijn gegrepen in “Zijn Vlees Is Zwak”, “Het Is Al Lang Geleden”, “Wat Hier Rest” en “Wachten Op Het Eind”, een vertaling van het vaak gecoverde “Waiting ‘Round To Die” van Townes Van Zandt uit diens debuutplaat “For The Sake Of The Song” uit 1967.

Maar er zijn ook liedjes over de mooie natuur waarin hij zijn dagen mag doorbrengen en over genieten in “Wijnen Uit Frankrijk”, “Ochtendlicht” en “Een Dag Als Deze” of over de vrouwen in zijn leven in “Caroline”, ook al een bewerking van een Townes Van Zandt-lied “Tecumseh Valley” uit dezelfde debuutplaat en in “Vera”.

“Het Is Al Lang Geleden” is de derde plaat van Mathijs Leeuwis na debuut “Klei, Stront & Zand”, een album uit 2009 waarmee hij voor het eerst in de schijnwerpers trad, en diens opvolger “Wachten Op De Klap” uit 2010. Het bovenop deze nieuwe cd aanschaffen van beide platen van deze sympathieke Nederlandse troubadour zal u zeker niet berouwen. Knap werk uit onze eigen contreien!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video