SHURMAN – INSPIRATION

Weinig bands slagen erin om zo’n briljante kruising te maken tussen country, soul, roots, blues en rock, met een zompig southern randje, dan het in Austin, Texas, residerende Shurman. Zij die houden van een cocktail van een levendige Tom Petty twang, de doorleefdheid van een Steve Earle of de bijtende southern rocknoten van The Black Crowes, zullen onmiddellijk verkocht zijn voor “Inspiration”, de nieuwe release van Shurman, die ook uitblinkt in warme vocale harmonieën en sprankelend inventieve gitaartonen.

De roots van Shurman liggen in Texas, maar deinen uit van Atlanta, waar leadzanger-gitarist Aaron Beavers school liep, tot Hawai om uiteindelijk in Los Angeles, California in 2001 zijn echte start te kennen met “Songs to Tell Your Friends About”, uit de grond gestampt met zijn oude schoolmaat en bezieler van het eerste uur, drummer Damon Allen. In 2008 keerde Aaron Beavers terug naar zijn geboortestaat Texas en dit leidde tot verschillende wissels van bandleden om vandaag het podium onveilig te maken met het viertal Aaron Beavers (leadzang, akoustische en elektrische gitaar, mandoline en harmonica), Harley Husbands (lead gitaar, pedal steel en backing vocals), Craig Bagby (drums) en Michael Therieau (bas en backing vocals).

Aaron Beavers valt dadelijk met de deur in huis met de heerlijk zomers rockende titelsong ‘’Inspiration’’, zwevend in Tom Petty sferen met een vleugje Texas à la Steve Earle, met twangende gitaren en knappe harmonieën, die de licht hese stem van Aaron het vuur aan de schenen leggen. “Let Me Be Your Inspiration” zingt hij uit volle borst en daar moeten we zelfs geen moeite voor doen met knappe countryrock met een ruig, bluesy randje in “Hometown Judgement Day”, opgeluisterd door de knappe sologitaarnoten van Harley Husbands. In de akoestische tokkel van de hartverwarmende country blues ballade “Back To Texas”, legt een gesettelde Aaron zijn Texas roots bloot om er eeuwig te blijven, waarop hij in de opvolger ‘’Apartment 9 Blues’’, met snijdende vocalen en stevig gitaarwerk de southern rock kaart te trekt, . Op “Novocaine Heart” gaat het de rechttoe, rechtaan rootsrock richting uit, terwijl “Looking Back” de degens kruist met de beste soulvolle country van Van The Man.

Ook in de trage nummers treffen de pijlen van Shurman het doel. Zo worden de woorden van de treurende country balade “Somebody’s Gonna Break Your Heart”nog extra in de verf gezet door een warme klinkende pedal steel, romantische gitaarnoten en de slepend droef klinkende stem van Beavers. Absolute top is ook “Eye For An Eye”, waar hij het trieste verhaal van een ter dood veroordeelde uit de doeken doet en de onmenselijkheid van de doodstraf niet alleen knap verwoordt met “The Man Is Gone, But The Mess Still Lingers'”, maar hij de wonde nog dieper openrijt met de subtiele akoestische instrumentatie van gitaar en een droog pickende banjo, waarop hij in de achtergrond met een feedbackende gitaar de tranen laat opwellen.

Shurman heeft met zijn knap afwisselende nieuwkomer “Inspiration” bewezen dat, mits de juiste ingrediënten, je toch kan uitblinken in een genre dat uitgemolken heet te zijn. Het album profileert zich met heerlijke stemmen, knappe arrangementen en gitaren en teksten die ook nog iets te vertellen hebben. Om ons een beetje met het verleden van de band kennis te laten maken heeft hun nieuwe platenmaatschappij Blue Rose een bonus-CD bijgevoegd met nummers van vijf eerdere albums. Dat maakt van Inspiration een dubbel feest, want wat kan een mens nog meer verlangen: dit is gewoon een schitterende plaat.

Yvo Zels

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video