AIMEE MANN – CHARMER

Soms lijkt het alsof Aimee Mann nooit weg is geweest in het collectieve geheugen van de wat meer gespecialiseerde muziekliefhebber. De inmiddels 52-jarige Amerikaanse blonde deerne heeft zich doorheen de vorige decennia een stevige reputatie opgebouwd als rockzangeres, gitariste, bassiste en songschrijfster.

Zij begon haar muzikale carrière in 1978 als 18-jarige zangeres in ‘The Young Snakes’, een obscure punkgroep uit Boston. Daarna was ze een tijdje frontvrouw bij een new wave-groepje “’Til’ Tuesday’ waarmee ze drie platen uitbracht. Maar in 1990 vond ze dat de tijd gekomen was om hard aan een achteraf succesvol gebleken solocarrière te beginnen met het in 1993 verschenen debuutalbum “Whatever”.

Twee jaar later volgde de plaat “I’m With Stupid”. Daarna duurde het wegens ernstige meningsverschillen met producers en platenmaatschappijen tot in 2000 vooraleer een nieuwe plaat verscheen onder de titel “Bachelor No. 2” op het inmiddels in 1999 door haar zelf opgerichte label ‘SuperEgo Records’. Dat album was een schot in de roos en maakte het voor haar mogelijk om in alle rust aan de wat intimistische opvolger “Lost In Space” te werken, een schijfje dat twee jaar later uitgroeide tot haar beste plaat.

Toen ging het wat sneller en verscheen er om de twee jaar een nieuw album waarbij het in 2008 verschenen “@#%&*! Smilers” het laatste studiowerk was dat we van Aimee Mann mochten horen. Maar omdat zij net als de wijn met de jaren alsmaar beter wordt, verheugen we ons dat we hier anno 2012 met “Charmer” alweer een nieuwe cd van Aimee Mann mogen verwelkomen.

De titeltrack van die binnen twee weken verschijnende plaat is de eerste single uit de cd en klinkt ondertussen als één van de meest gedraaide liedjes op de Amerikaanse popradiostations. In de bij deze recensie gevoegde video kunt u zelf horen en zien waarom dat zo is. In de elf tracks op deze nieuwe plaat krijgen we door Aimee Mann gecomponeerde kortverhalen over mensen en dingen die ze in haar directe omgeving waarneemt en die haar ofwel zeer goed bevallen ofwel mateloos irriteren.

De sound van de songs op “Charmer” klinkt lekker ouderwets als ware het album eind jaren ’80 opgenomen en haar warme, wat intrigerende stem is net als de wijn gerijpt door de jaren op een kwalitatief toppunt gekomen. Eén van de mooiste liedjes op deze uitstekende nieuwe plaat is het ‘breaking up’-nummer “Living A Lie”, waarin Aimee Mann in een duet treedt met James Mercer, de leadzanger van de succesformatie ‘The Shins’ en ook al eigenaar van zo’n heerlijk stemgeluid.

De song “Soon Enough” gaat over de hypocrisie in een religieus geïnspireerde toespraak in de kerk van de getuigen van Jehova, terwijl het nummer “Gumby” handelt over onvoorwaardelijke toewijding aan de liefde. De charmeurs van deze wereld krijgen de nodige aandacht in de songs “Charmer” en “Disappeared” en een wat te spontaan verleidende vriendin wordt te kijk gezet in de song “Crazytown”.

Verleidelijk, dat is misschien ook wel de meest passende omschrijving van deze nieuwste plaat van Aimee Mann, een album dat later zeker zal worden vernoemd als men haar muzikale hoogtepunten opsomt. Laat uzelf dus ook maar eens goed verleiden door deze grote zangeres en haar leuke liedjes.

(valsam)

RELEASE DATUM: 18 SEPTEMBER 2012

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: SuperEgo Records

Distr.:ProperRecords/Rough Trade

video