JOSS STONE – THE SOUL SESSIONS VOL. 2

De Engelse soulzangeres, songschrijfster en actrice Joss Stone werd 25 jaar geleden geboren onder de naam Jocelyn Eve Stoker. Ze was nauwelijks 17 jaar oud toen ze genomineerd werd voor de prestigieuze Britse ‘Mercury Prize’ voor haar platinaplaat “The Soul Sessions” waarop ze als piepjonge 16-jarige oude soulhits uit de sixties in een nieuw en eigen kleedje stak. Joss Stone was een echte ontdekking en ze dook in zowat elke televisie- en radioshow op om één van de songs op die prachtige debuutplaat te komen brengen.

Al haar volgende platen konden het succes van “The Soul Sessions” nooit meer evenaren, hoewel ze tot op heden meer dan 13 miljoen albums over de toonbank heeft laten gaan, iets waar maar weinig muzikanten trots kunnen op zijn. Ze kwam de laatste jaren eigenlijk meer in de belangstelling door haar acteerwerk, o.a. als Anna Van Kleef, de vierde vrouw van koning Hendrik VIII in de populaire televisieserie ‘The Tudors’ en door haar gesmaakte participatie in 2011 als zangeres in de supergroep ‘SuperHeavy’ naast Dave Stewart, Mick Jagger, A.R. Rahman en Damian Marley.

Voor haar nieuwste plaat greep Joss Stone terug naar het succesvolle patroon van haar debuutplaat, een recept waarbij elf oude soulnummers in een moderne versie worden gebracht. “The Soul Sessions Vol. 2” verscheen eind juli en leverde al meteen een nieuwe hit op met de song “While You’re Out Looking For Sugar” (zie video) die als eerste single op de markt werd gelanceerd. Het was in 1969 een eerder klein, op Motown-soul geïnspireerde hitje in Engeland voor het vrouwentrio ‘The Honey Cone’.

De andere nummers die ze samen met producer Steve Greenwell selecteerde voor dit album zijn meestal vrij onbekende soulsongs uit de jaren ’70 en ’80. Zo begint het album met “I Got The …” van Labi Siffre, gevolgd door “(For God’s Sake) Give More Power To The People”, de titeltrack van een album van ‘The Chi-Lites’ uit 1971. Van diezelfde formatie volgt later ook nog een coverversie van “Stoned Out Of My Mind” uit hun titelloze plaat van 1973.

Ook “Sideway Shuffle” van Linda Lewis uit 1974 en “I Don’t Want To Be With Nobody But You” van Eddie Floyd krijgen een geheel eigen interpretatie door Joss Stone toegemeten op dit album. Het voor mij bekendste liedje op “The Soul Sessions Vol. 2” is het swingende “Teardrops” van ‘Womack & Womack’ dat ook in onze regionen in de top van de hitlijsten belandde in 1988 en een track was uit hun toenmalige album “Conscience”.

Tot slot zullen we ook nog even vermelden welke overige songs u nog kunt verwachten op deze heerlijke plaat van Joss Stone: “The Love We Had (Stays On My Mind)” van ‘The Dells’ uit 1970, “The High Road” uit de debuutplaat van ‘Broken Bells’ (de meest recente song uit 2010), “Pillow Talk” van Sylvia Robinson uit 1972 en het wondermooie “Then You Can Tell Me Goodbye”, destijds geschreven door John D. Loudermilk en voor het eerst in 1962 in de hitlijsten opgemerkt in de versie van Don Cherry.

“The Soul Sessions Vol. 2 is een uitstekende nieuwe soulplaat van Joss Stone met bijna allemaal liedjes die meer dan 20 jaar voor zij geboren werd al op de radio te horen waren en die zij met heel veel respect voor de originele uitvoering toch van een zeer persoonlijk stempel heeft voorzien. Klasse!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: S-Curve Records

Info: Warner Music

video