THE TOY HEARTS - WHISKEY

Whiskey is het vierde album van dit uiterst aangename trio The Toy Hearts uit Birmingham, Engeland. Waren de vorige platen reden voor veel bijval in het bluegrass circuit in zowel de UK als de VS, met Whiskey wordt een meer toegankelijkere plaat de markt ingezet en is duidelijk bedoeld voor een breder publiek.

The Toy Hearts bestaan uit de gezusters Hannah (lead vocals en mandoline) en Sophia Johnson (lead & acoustic guitar en harmony vocals), bijgestaan door vader Stewart op pedal steel, steel guitar, dobro en banjo. Op dit album wordt het trio vergezeld door verschillende gasten waarvan Eamon McLoughlin, bekend van zijn werk met Robert Earl Keen, The Green Cards en meer recent met Josh Turner, op viool wellicht de meest prominente gast is.

Bring On The Swing is het openingsnummer van het album en maakt direct duidelijk welke accenten gelegd gaan worden. Het bluegrass genre is ingewisseld voor klassiek, maar  vlot klinkende western swing, een vette dosis country roots, vermengd met jazz en blues elementen. Bring On The Swing herbergt al deze stijlen in zich , maar imponeert vooral door de goddelijke vocalen van de gezusters  en het magistrale steel werk van Stewart Johnson. Vooral de stem van Hannah Johnson is er een om je vingers bij af te likken. Haar stem heeft iets van een maagdelijke zuiverheid met een verrassend rauw randje dat zich subtiel maar heel raak in de zangpartij weet te wringen.

Opvallend verder aan het album is de verfijnde keuze voor eigen nummers in combinatie met enkele opvallende covers zoals de klassieker I Hear You Talkin´ van Cindy Walker, maar vooral bekend in de uitvoering door country legende Bob Wills. I Hear You Talkin´ krijgt in de versie van The Toy Hearts een opvallende boost door het nummer in een wat hoger tempo te spelen waardoor deze golden oldy weer een geheel eigen karakter krijgt.
Dit staaltje van meesterschap wordt herhaald door Thunderstorms and Neon Signs van Wayne ´The Train` Hancock, een heerlijk laidback swing nummer met stuwend basgitaarwerk van John Potter en de opnieuw fantastisch klinkende pedal steel van Stewart Johnson.
Ook Big Fool, geschreven door Ronnie Tillman, maar groot gemaakt door rockabilly zanger Ronnie Self ondergaat een degelijke metamorfose door de rockabilly sound te voorzien van een country swing jasje waardoor het nummer nieuw leven wordt ingeblazen. Een prestatie van jewelste, maar het typeert het vakmanschap van The Toy Hearts. Enerzijds met respect gebruik maken van legendarische klassiekers, maar tegelijkertijd de nummers voorzien van een geheel eigen interpretatie zonder het hart uit die songs te halen.

Niet voor niets zijn grootheden als Ronnie Wood en Robert Plant grote fans van dit trio en is Whiskey dan ook absoluut een album dat niet gemist mag en kan worden!

Ferenc Koolen

Artiest info
Website  
 

video