BARBARA CARR - KEEP THE FIRE BURNING

Opvallend hoe bij Barbara Carr temperament, passie, feeling en soul in een en dezelfde persoon verenigd zijn zonder haperingen of tegenstrijdigheden! In haar songs staat de liefde centraal en uiteraard de blues die er bij haar nauw mee verbonden is. ‘Moment of Weakness’ en ‘You Give Me The Blues’ zijn in die zin beiden veelbetekenend. Zij werd geboren in St.Louis, Missouri en typisch in die tijd voor meisjes met zangtalent begon zij als kind in het koor te zingen. Dat werd algauw de Gospel band met de naam ‘The Crosby Sisters’. Carr is de naam van haar latere echtgenoot Charles Carr. Op vijfentwintigjarige leeftijd tekende zij een contract bij het Chess label en sindsdien bleef zij platen opnemen al veranderde in de loop der jaren af en toe het label. Ecko bracht er bijv. een achttal uit.

Nu zit zij bij Catfood en dit album boeit van begin tot einde omwille van haar warme stem die de gloedvolle rode draad vormt. De jaren dat zij in een elektronicabedrijf werkte heeft zij al lang van zich afgeschud. Alleen de blues telt nu zoals beleden in het funky ‘I Got The Blues’. Net zoals Irma Thomas, Big Mama Thornton en Mavis Staple legt zij haar ziel in haar gefraseerde blues. Vaak valt een backing koortje in wat van de titeltrack een tijdloos nummer maakt, als het ware heropgevist uit de Stax periode maar dan fris en vernieuwend. Op ‘Hold On To What You Got’ zingt zij een duet met Johnny Rawls. Het had mijn favoriet kunnen worden indien voordien ‘Come On Home’ al niet die plek had ingenomen. Barbara zingt haar songs met overgave en de drie hoornblazers volgen haar daarin, met Andy Roman op saxofoon en Mike Middleton op trompet.

Het is echter ook de ritmesectie met bassist Bob Trenchard en drummer Richy Puga die dit album zo bijzonder maakt. Ook het zangkoortje ‘The Iveys’ komt telkens fris uit de hoek. Het album werd opgenomen in de Sonic Ranch Studios in Tornillo, Texas en geproducet door Johnny Rawls en bassist Bob Trenchard, uitstekende referenties. Twaalf jaar geleden bracht Barabara het album ‘What A Woman Wants’ uit. Inmiddels is het duidelijk dat zingen haar roeping is en dat datgene wat echt voor haar telt is ‘het vuur brandende te houden’. Of zij nu een slowblues vertolkt , - ‘We Have The Key’ of het sensuele ‘Back Together Again’ - of rebelleert in ‘Sweet Talking Snake’, dit album kent geen enkel zwak moment.

Marcie

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Catfood Records