ANTHONY MOSER - TRANSHUMAN BLUES

Anthony Moser is nog jonge een zanger, gitarist en songschrijver uit Chicago, maar de term singer-songwriter past niet zo goed bij hem, evenmin als 'Transhuman Blues' een blues album is. Er staat blues op: een ruim tien minuten durende bewerking van 'That Old Feeling Is Gone' van Texaanse bluesgitarist T-Bone Walker (de schrijver van 'Stormy Monday') sluit de cd af. Moser zoog de blues op via de grote namen die hij hoorde als ... kelner in Legends, bar van Buddy Guy in Chicago (waar je naar verluidt heerlijk cajun soul food kan verorberen en waar men een uitgebreid blues archief kan raadplegen) Zijn begeleiders hebben een bluesverleden en/of -heden, bassist Nik Skilnik en drummer Pat Seals bij Nick Moss & The Flip Tops, pianist Marty Sammon bij Buddy Guy.

Maar de negen eigen songs (twee ervan samen geschreven met Ben Johnson en Quinn Kukar) gaan veel verschillende richtingen uit. Je hoort folk, jazz, funk, cabaret, soms min of meer gelijktijdig. De cd is deels live opgenomen (Chicago Recording Company), deels in de living van Sammon. Een drietal tracks nam Moser op in Legends, vooraleer de club opende voor de lunch. Die verschillende klank vergroot de diversiteit nog. Dat geeft echter niet, omdat de songs steek houden, omdat hij prima zingt en omdat zijn gitaarspel en in een aantal nummers het pianospel van Sammon het verschil maken.

Jazz opener 'One Percent' (die piano, die thumping bass) werd opgenomen voor een blijkbaar luidruchtig publiek. Die hebben dan allicht de finesse niet door van de tekst. Moser noemt de song 'A boogie about the super rich' en hij gaat er prat op dat hij dit schreef nog voor de Occupy Wall Street beweging ontstond. Folky én jazzy 'Got It All' (song waar de in een nader nummer meezingende Ben Johnson aan meewerkte) is ook al zo'n succulente brok ironie, het moment de gloire van de gepatenteerde loser: 'I don't have shoes, but I do have sandals, don't have light bubbles, but I do have candles, I GOT IT ALL!' De manier waarop Moser de song brengt, voegt toe aan het raillerende ervan.

De daaropvolgende nummer tapt dan weer uit een heel ander vaatje: het uiterst sobere, repetitieve en enigszins onheilspellende 'Transhuman Blues' heeft daardoor een vooroorlogse country blues klank, ontmanteld, ontbeend. De terechte titelsong. Dat is precies de sterkte van deze cd: het is allemaal onopgesmukt en daarom eerlijk, 'what you hear is what you get'. Laat de tape maar rollen, we zien wel wat het wordt. De volgende 'Morning Song' en het grotendeels instrumentale 'Back & Forth' gaan elk weer een totaal andere richting uit, maar dat authentieke, geïmproviseerde blijft. En verbazen blijft het ook: 'Bitter Old Man' is funky maar op een zeer ingehouden manier en is voorzien van ongewone zang en fijne tussenkomsten op piano en gitaar.

'Google Is Listening' stelt muzikaal iets minder voor (ondanks een knappe pianosolo) maar Moser haalt hier de pot met vitriool nog eens boven: dat Big Brother ook op het net zit, is hem niet ontgaan, maar heeft iedereen wel door hoe ver dat 'Feind hört mit' wel gaat? 'Test II' maakt zijn titel waar en freakt er lustig op los. 'Blue Darkness' is je reinste blues deconstructie met opvallend stemmenwerk. De klassieke blues van het afsluitende T-Bone Walker nummer maakt het allemaal nog iets onwezenlijker. 'Transhuman Blues' is een merkwaardige plaat: hoe meer je hier naar luistert hoe meer ze gaat spoken in je hoofd. 'Transhuman'... inderdaad! Het is vooral een teken van leven van een merkwaardige artiest wiens loopbaan we met meer dan gemiddelde interesse zullen volgen. Twan is listening!

Antoine Légat

Artiest info
Website  
 

video