STARROY - OCHO FOR WILLOW

De geografische locatie van het uit Jonesboro, Arkansas afkomstige vierkoppige rock collectief Starroy borrelt ontegensprekelijk naar boven in hun muziek. Als je geboren en getogen bent in een stad die zowel grenst aan de thuishaven van de zompige blues als die van de country, dan word je onvermijdelijk ondergedompeld in de sfeer die beiden uitstralen. Zo kan je de debuutplaat "Ocho For The Willow" duidelijk bestempelen als een schitterende, jamvolle southern rock plaat, maar hoor je tussen de bluesrock getinte tonen door toch een frisse countrytwang en is de funk en de groove van New Orleans ook nooit ver weg.

Het is bijna onbegrijpelijk dat het geluid van deze hardwerkende en constant toerende band, die al de voorprogramma's verzorgde van illustere namen als Lynyrd Skynyrd, Blind Melon of Ian Moore, tot op heden nog niet over de grote plas is gewaaid. De release van "Ocho For Willow " en de voor december geplande Europese tournee gaat hier gegarandeerd verandering in brengen.

Het geluk stond nochtans niet aan de zijde van Starroy voor de officiële release van hun eerste album, waarvan we de Amerikaanse roots al moeten gaan terugzoeken in het jaar 2006. Het verlies van hun trouwe bassist van het eerste uur Justin Henry woog zwaar op de schouders van de bandleden en of deze tegenslag nog niet volstond sloeg het noodlot opnieuw toe toen drummer Heath Finch in de zomer van 2011 slachtoffer werd van een zwaar verkeersongeval. Alles moest uitgesteld worden, maar vandaag vallen alle zaken opnieuw in zijn plooi voor een nooit opgevend Starre, dat met de herstelde drummer Heath Finch, een nieuwe bassist Justin Boswell, de splijtende stem en akoestische gitaar van frontman Adam Barnard en de virtuoze leadgitaar van Barry Fowler een nieuwe start neemt, versterkt met gastmuzikanten Grant Garlant op orgel en extra percussie van Derek Pritchett.

"Ocho For The Willow" is een elf nummers tellende plaat geworden, waarvan slechts een song onder de vier minuten afklokt. Overal wordt er ruim de tijd genomen voor heerlijke jamsessies die zweven tussen blues, rock en psychedelica en daarom nooit vervelen, zelfs niet in de zeven minuten durende instrumentale rockballade "New Day", die de gelegenheid bij uitstek is voor leadgitarist Barry Fowler om de meest ingenieuze en gevarieerde licks uit zijn snaren te schudden, die in al hun subtiliteit weids en filmisch verhalend klinken, geflankeerd door een spannende ritmesectie en juist geplaatste orgeltonen. Je voelt onmiddellijk dat deze band veel podiumervaring heeft in de gevarieerde opbouw van songs en de solo's. De Southern Rock is nooit ver weg zoals in de schitterende opener "Knumb", dat opent op een aanstekelijke gitaarpartij en de sferen van The Black Crowes en Gov'nt Mule opzoekt, en rock, blues, hard rock laat versmelten in een funky groove, gedreven door gitaren en een waanzinnige ritmesectie, die echter nooit een bedreiging vormen voor de knappe hoge rockstem van Adam Barnard. Zijn groot en krachtig stembereik komt nog meer tot zijn recht in de op piano drijvende soulvol Zuiderse saloonrocker "Lil' Ditty" en dat Adam vocaal ook de nodige subtiliteit in zijn gezongen noten kan leggen bewijst hij in de warme, met duelerende akoestische gitaren doorregen kampuurballade met de wel zeer treffende titel "Dream". Het meest funky rocken "War Cry", met gitaarsolo’s die mooie meegaan in de zangpartijen en "The Spot", dat zich trippend op een soul volle, Pearl Jam-achtige groove, langzaam opspant als een boog om zijn pijlen af te vuren met knappe gitaarsolo's. Het album sluit treurend af met "Willlow", een uitgeklede akoestische blues, die krakend als een oude vinylplaat uitdeint op de woorden "I Need Lovin' To Get Me Trough This Blues". Dit gaat zeker lukken voor Starroy, want hun debuutplaat "Ocho For The Willow" is er eentje om liefdevol te koesteren en urenlang te genieten van deze schitterende muzikanten en de stem van Adam Barnard. Ondertussen wordt er tussen het toeren door druk gewerkt aan een opvolger die begin 2013 in de rekken zou moeten liggen. Hou deze talentrijke southern rockers en hun concertkalender nauwgezet in de gaten.

Yvo Zels

13 December - Verviers @ Spirit of 66
14 December - Sittard @ Cafe Mustang Sally
15 December - Enschede @ Nix Club

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Teenage Head Music