BELLOWHEAD – BROADSIDE

Het al in 2004 opgerichte Britse folkcollectief ‘Bellowhead’ was tot onlangs ook voor ons een nobel onbekend gezelschap tot ze vorig jaar wisten te verrassen met de cd “Hedonism”, hun derde album na debuutplaat “Burlesque” uit 2006 en diens opvolger “Matachin” uit 2008.

Van de in de beroemde Londense ‘Abbey Road Studios’ opgenomen plaat “Hedonism” gingen in deze moeilijke tijden voor de platenindustrie toch vlotjes 60.000 exemplaren over de toonbank. Zelf mocht ik dit album begin vorig jaar dan ook bewieroken in een cd-recensie voor dit magazine.

‘Bellowhead’ draait rond zanger-violist Jon Boden en accordeonist-zanger John Spiers maar bestaat uit niet minder dan elf muzikanten. De formatie brengt vooral traditionele dansnummers, folksongs en meezingbare drinkebroerliedjes. Muzikaal wordt hun werk gekenmerkt door percussie-instrumenten (onder leiding van Pete Flood die ook heel wat van de nieuwe arrangementen voor zijn rekening nam) en een vierkoppige blazerssectie die vooral bij live optredens voor massa’s energie op het podium weet te zorgen. Rootstime-collega Lou schreef begin dit jaar nog een glorieus concertverslag van het door veel te weinig publiek bijgewoonde optreden van ‘Bellowhead’ in de Antwerpse feestzaal ‘De Roma’ op 8 februari 2012.

Midden oktober zal de langverwachte opvolger voor “Hedonism” op de markt verschijnen onder de titel “Broadside”, een plaat met twaalf oude traditionals die in een modern en populair feestkleedje werden gestoken door dit vrolijke gezelschap. Om een idee te krijgen over de plezante sfeer bij een optreden van ‘Bellowhead’ willen we u bijgaande video met de nieuwe song en eerste single “10.000 Miles Away” warm aanbevelen.

Het meermaals naar bigbandmuziek afglijdende werk van ‘Bellowhead’ is ook op deze nieuwe cd enkele keren aanwezig, zoal in die song “10.000 Miles Away”, maar ook in “Thousands Or More” en in slotnummer “Go My Way”. Daarnaast horen we eveneens enkele cabareteske en theatrale songs in “Betsy Baker”, “The Wife Of Usher’s Well” en “What’s The Life Of A Man”.

Openingsnummer “Byker Hill”, “Roll The Woodpile Down”, het door Jon Boden zelf geschreven instrumentale nummer “Dockside Rant” en “Lillibulero” zijn dan weer meer traditionele folkliedjes die best onder begeleiding van enkele goede potten bier meegezongen kunnen worden, terwijl de snaren van de ‘fiddle’ van Jon Boden door zijn strijkstok geteisterd worden.

Het moet een vrolijke boel zijn om ‘Bellowhead’ live aan het werk te zien en we willen u dan ook aanraden om bij een volgende tournee door de Benelux deze opportuniteit niet aan u te laten voorbijgaan. Intussen kunt u met deze vierde plaat “Broadside” alvast oefenen om in de juiste stemming voor zo’n optreden te komen. Cheers!

(valsam)

RELEASE DATUM: 15 OKTOBER 2012

 

Artiest info
Website  
 

Label: Navigator Records
Distr.: Proper Records/ Rough Trade

video